Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ценни съвети за приятно пътуване през лятото

Лятото навлиза в най-горещата си част, а успоредно с това, започва и най-активния отпускарски период. Независимо от динамиката на въвежданите мерките - както у нас, така и в съседните държави, пътуванията и разходките с автомобил са един от най-масовите и удобни начини за посещение на нови или на познати и приятни места.

От множество изследвания става ясно, че най-предпочитан и удобен за пътуване - на близка или по-далечна дестинация, е личният автомобил. Ето няколко ценни и практични съвета, които е добре да използвате и които биха Ви спестили нежелани проблеми с автомобила по време на планираната лятна почивка.

Преди да тръгнете на път:

  • Проверете внимателно налягането на гумите на автомобила. Ако нямате достатъчна шофьорска практика - производителя отбелязва препоръчителните стойности - за предна и задна ос (в атмосфери), със стикер на шофьорската врата.
  • Погледнете нивото на маслото, на охлаждащата течност, както и дали има водата в съдържателя на стъклопочстващата система. преди пътуването.
  • За летните гуми използвайте азот вместо въздух, за да елиминирате температурните разлики, които се получават вследствие от високата температура на асфалта и атмосферния въздух. Обърнете внимание за малки цепнатини или забит предмет в гумата.
  • Задължително е да имате резервна гума!

Сънят е от ключово значение преди да потеглите на път

В случай, че тръгвате на по-дълъг път, предварително си осигурете време за сън. Ако сте отпочинали, ще можете да се фокусирате върху шофирането и реакциите Ви зад волана ще са далеч по-добри.

Много от пътно-транспортните произшествия стават точно заради недоспиване и натрупана умора. Съчетанието между преумората и лятната жега е едно от най-коварните за водача на автомобил.

В случай, че предварително не сте успели да починете достатъчно - спирайте по-често - на безопасно и сенчесто място край пътя и на всяка цена излезте на свеж въздух. Проветрете с чист въздух и купето на превозното средство.

Избягвайте да преяждате преди тръгване на път през лятото. Заради топлото време рискувате да Ви налегне сънливост. Заредете се с ободряващи течности - вода или негазирани напитки.

Убедете се, че мобилният ви телефон е изправен, както и че имате записан телефон на "Пътна помощ". Ако далеч от населено място, автомобилът се повреди, често вариантът за изход от ситуацията е обаждането на "Пътна помощ".

Безопасността по време на път е от първостепенно значение

Използвайте винаги предпазните колани, а най-сигурният начин за децата е да пътуват в детски столчета и седалки.

При пътен инцидент, от решаващо значение е поставеният предпазен колан. Той може да Ви спаси живота или да ограничи травмите, в случай че сте участник в ПТП.

Законът задължава пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност.

Домашните любимци в автомобила

Специалистите препоръчват, домашните любимци да не се движат свободно в по време на път. При неочаквано спиране или рязка маневра, всички пътуващи в колата са застрашени. Ето защо домашните любимци трябва да бъдат подсигурени със специален колан или добре вентилирана седалка за автомобил.

По време на шофиране, не отклоните вниманието си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да Не Ви говорят и разсейват!

Винаги когато тръгвате на път с автомобила си, шофирайте отговорно - движете се със скорост, съобразна с интензивността на трафика.

Не се поддавайте на безразсъдни състезания с изпреварващите Ви.

За да осъществите планираната почивка по максимално приятен и незабравим начин, едно от условията е:

- Най-напред пристигнете живи и здрави до набелязваната дестинация!

c