Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Пролетниците в област Добрич страдат от сушата, добивите ще са ниски, ако не завали

Царевицата започна да съхне по полетата, земеделците са притеснени

Царевичните полета започват да изсъхват заради сушата. Много от растенията  нямат заложени кочани, а от това, което е заложено, няма да се ожъне нищо, алармират земеделци.

„В същата драма сме с царевицата, както беше с пшеницата. Вчера имахме среща с колеги в Тервел, присъстваха около 40 земеделски производители. Всички са притеснени“, сподели председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Такава е ситуацията и в морските общини, в Генерал Тошево и в Крушари. Агрономът посочи, че е било важно до края на юли да паднат дъждове. Прогнозата за следващите две седмици обаче е да не вали и температурите да бъдат над 30 градуса, което е пагубно в момента за царевицата. Сухият вятър, който през август минава през Добруджа, допълнително ще има много лошо влияние. За царевицата има реална опасност да няма добиви, посочи Жекова и допълни:

„Слънчогледът също започва да съхне, макар че той повече издържа на суша и засега ще жънем. Заради сушата добивите от тази култура ще слязат надолу. Обикновено те са 300-330 кг/дка, но тази година няма да са повече от 250 кг/дка – това е прогнозата.“

Добивите от царевица може да спаднат наполовина според това, което се вижда в момента по растенията. Миналата година средно за региона добивът бе около 750-800 кг/дка, а в момента, ако не завали, може да падне до към 400 кг/дка, казва Жекова.

Обстановката е неспокойна, още повече че започва подготовката за следващата стопанска година. „В момента се приготвят семената за есенната сеитба или това, което сме могли да отделим като семена. За една част от колегите те са проблем – има хора, които жънаха по 50 кг/дка пшеница и тя е негодна“, добави Радостина Жекова. По думите й мантрата, че пролетниците ще спасят загубите от пшеницата, няма да важи. Стопанската година ще бъде на загуба не само за производителите, но и за фирмите за обслужване на машини, за търговците на земеделска техника и други спомагателни сектори, а арендодателят няма да получи сумата, която очаква. 

c