Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Даниел Бодичев създаде скулптура от дърво в двора на болницата в Добрич

Резбовано от Даниел Бодичев дърво ще  посреща посетителите на болницата

Още едно сухо дърво се превърна в произведение на изкуството в ръцете на Даниел Бодичев. Новата му творба се намира в двора на болницата в Добрич.

В профила си във фейсбук самоукият творец сподели снимки на последната си творба – дърво, с изобразен на него лекарския символ. В центъра е копието на Асклепий,около него са се увили две змии, отгоре - две крила. Футиристични цветя с кръст между тях са изобразени под знака. Трон-хралупа е издълбана встрани на дървото.

Творецът споделя, че неотдавна го потърсил изпълнителният директор на болницата в Добрич д-р Светозар Байчев и му казал за дървото в двора на лечебното заведение. Макар с известни резерви, Даниел Бодичев приел. Не е дялкал от години - дали не е изгубил тръпката или пък забравил техниката?

 „Мислих да направя нещо по-различно, но се отказах.” – споделя Даниел Бодичев в своя профил. „Отсрани долу изрезбовах две футиристични цветя, а между тях  -  кръст. За него ме подсетиха самите хора – „..няма къде да се помолим..”, казват. На десетина метра от дървото има параклис, но той бил винаги заключен. Отстрани на работата си издълбах нещо като трон - хралупа, за да може човек за секунди да поседне и почуства чрез корените земната енергия.”

След като го е  лакирал, дървото е завършено. Всеки може да го види – намира се на алеята по път към централния корпус на болницата. Ако желаете – спрете до него, помолете се, седнете в хралупата или поставете ръка в нея, за да усетите връзката с корените, да почувствате земната енергия и да се заредите.

Даниел Бодичев е човекът, който преобрази градския парк в Добрич като създава картини от сухите дървета и им вдъхва нов живот от над 10 г.
Дърворезбата е хоби на Даниел Бодичев. С годините обаче се превръща в негова запазена марка. Отрязан ствол на топола го “запалва” по идеята да удължава живота на отиващите си дървета в парка в Добрич.
“Винаги съм бил любител на дърворезбата. Почнах преди 10-тина година. Запалих се, пристрастих.. “, разказва в интервю за Bulgaria ON AIR дърворезбарят.

Даниел обича да нарича дърветата свои. Преобразил е над 15, но природата си е взела половината.
Ще познаете творбите на Даниел по резбованите шамани и страшилища, които пазят от зли духове и сили, както и по фамилния герб на рода Дуло, който често прави върху тотемите си. За работата си творецът не получава средства.

c