Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Отворено писмо към институциите подготвя туристическият бранш в Кранево

Отворено писмо до кмета на Община Балчик Николай Ангелов, Общински съвет – Балчик, Областна управа – Добрич, Съюз за стопанска инициатива и министъра на туризма Марияна Николова подготвя туристическият бранш в с. Кранево, което в понеделник ще бъде изпратено до институциите. Това съобщи за Про Нюз Добрич Станислав Димитров – инициатор на подписката и управител на хотел „Кристел Парк“ в с. Кранево.

Исканията към Община Балчик са няколко:

  1. Данък сгради и такса битови отпадъци, които в момента са завишени в сравнение с миналата година,  да бъдат реципрочно намалени спрямо спада на постъпленията.
  • Данъчните задължения на фирмите в туризма да се разсрочат с 12 месеца, за да могат все пак те да разполагат с оборотни средства за покриване на разходи от първа необходимост. Община Балчик да не начислява лихви за просрочие за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка.
  • Изготвяне на антикризисна план-програма за съживяване  и развитие на туризма в община Балчик, в частност - село Кранево, за следващите 5 години, което да  осигури неговата конкурентоспособност. Нужно е подобряване на инфраструктурата, на сметосъбирането и сметоизвозването, осигуряване на допълнителни работници по почистването. Според Станислав Димитров, парите към концесионерите за озеленяване и сметоизвозване са намалени, но данъците не се променят.
  • Хотелиерите настояват средствата, генерирани от туризъм в Кранево да се връщат към  селото минимум 60 %, а не както сега – само 10 %.
  • Туристическият данък да бъде намален с 40%, като стойността му се върне от периода преди 31.12.2019 г., което ще подпомогне собствениците на туристически обекти частично да покрият огромните разходи по прилагане на санитарно-хигиенните норми.

При разходка из курортното село се вижда, че обстановката тази година е по-зле от предишните. Улиците са прашни, неподържани. Занемарени са тревните площи, а половината от хотелите, магазините и ресторантите не са отворили.

Според Станислав Димитров заетостта на хотелите, които работят е основно в почивните дни, а чуждестранни туристи все още липсват. Въпреки, че в интервю за Про Нюз Добрич преди дни той каза, че сезонът все още не е изгубен, се оказва, че дори за украинските туристи е трудно да стигнат до Кранево, защото на този етап имат право да влизат в България само през Русе, което увеличава пътя им до морето.

Хотелиерите се надяват исканията им да бъдат чути преди сезонът да е свършил.

c