Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Музиканти от 5 държави ще зарадват публиката на единадесетото издание на Balchik Classic Days

Фестивалът “Дни на класиката в Балчик” събира за единадесети път почитателите на музиката с изпълнители от България, Румъния, Босна и Херцеговина, Германия и Бразилия. Музикалния фест се открива днес – 25 юли, и ще се проведе на брега на морето, на откритата сцена на Туристическия и информационен център “Мелницата”.

Началото ще бъде дадено с концерт на перкусионистката Виви Василева – най-малката сестра на именития цигулар Васко Василев. Изключително атрактивната Виви, която живее в Германия и жъне успехи на най-големите световни сцени, е поканила за свой партньор на подиума бразилския китарист Лукас Кампара Диниз. В програмата им са включени произведения от Скарлати, Клод Дебюси, Бах, Лео Брауер, Ориол Круйшент, Пиацола и др.

Виви Василева / снимка: БНР

Сред участниците във фестивалните вечери са музиканти от Оркестъра на Румънското национално радио, Националната филхармония на северната ни съседка, джазмените от “Фънкалеро”, виртуозният китарист от Босна и Херцеговина Санел Реджич, китарен ансамбъл “Академика”, столичният Филхармоничен духов квинтет и “Кварто квартет”. Водещите солисти на оперите в Бургас и Варна заедно с техните оркестри ще задоволят нестихващия интерес на фестивалната публика към вокалното изкуство. “Дни на класиката в Балчик” ще завършат в първия ден на месец август с бляскава оперна гала на Държавна опера Варна под диригентската палка на Григор Паликаров.

Организатор на събитието е фондация “Академия класика”, а Община Балчик осигурява финансовия ресурс на традиционната за Белия град културна проява.

Всички събития ще бъдат излъчвани на живо в страницата във фейсбук на фестивала, всяка вечер от 19.30 часа.

Единадесетото издание на музикалния фестивал ще премине под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов.

c