Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световния ден на ембриолога

В деня на Успение на Света Анна -  покровителка на бременността, раждането и майчинството, ембриолозите честват своя професионален празник – Световния ден на ембриолога.

Много са двойките у нас и по света с репродуктивни проблеми, които не могат да имат деца по естествен път. Методът „ин витро” е техният шанс за това.

През далечната вече 1950 година британските учени Робърт Едуардс и Патрик Стептоу започват работа по разработката на процедурата „ин витро“. Години по-късно усилията им се увенчават с успех – на  25- ти юли 1978 г., чрез цезарово сечение, на бял свят се появява първото бебе  „в епруветка” - Луиз Браун, наречена  „детето на века“.

Родена е 2, 61 кг, малко преди полунощ на 25 юли 1978 г. в Олдъм, в окръжна болница близо до Манчестър. Девет месеца преди това 29-годишната й майка – Лесли и съпругът й решават да се възползват от откритието и  жената да забременее „ин витро”, въпреки че по това време тази техника все още е на експериментално ниво.

След този успешен опит, който е революционен в репродуктивната медицина, много от семействата си връщат надеждата за собствена рожба. У нас първото заченато „ин витро” бебе се ражда през 1988 година и се казва Илияна.

Тридесет и две години по-късно методът продължава да се развива и усъвършенства. Успеваемостта на българските „ин витро” клиники  е като тези в напредналите държави.  Родените по този начин деца в България са няколко хиляди.

c