Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Знаете ли кой празнува имен ден и днес?

Въпреки, че традицията повелява  да поздравяваме тези именици в края на декември, на един от двата най-големи празника в християнството - Рождество Христово, се оказава, че те имат повод да почерпят и днес. Това са Христина, Християн, Кристина, Кристин и Кристиян

На 24 юли Православната църква почита Света великомъченица Христина.

Св. великомъченица Христина била родом от гр. Тир. Нейният баща бил управител. Наричал се Урбан и бил известен жесток езичник.

Когато се родила, родителите й, й дали името Христина, което било не според тяхното езическо мъдруване, но по Божий промисъл: самото име, като някое пророчество, предсказвало, че девицата, когато порасне, ще стане християнка, Христова рабиня и невеста, и мъченица.

Когато станала на единадесет години, се открила необикновената й красота, и сред девиците нямало подобна на нея. Тогава баща й, желаейки да я запази от човешки погледи, й направил стая в една висока кула, дал й най-добрите слугини и поставил там златни и сребърни изображения на своите богове, като заповядал всекидневно да им кади тамян и да им се покланя. Много от знатните и богати хора, слушайки за красотата на девицата, желаели да я имат за съпруга на своите синове. Когато умолявали за това бащата на Христина, Урбан винаги отговарял:

- На никого няма да дам дъщеря си, но я посвещавам на моите богове: милостивите богове твърде много са я обикнали и нека тя остане девица за тях, и вечно да им служи!

Девицата Христина, израствайки по възраст и разум, тъй като Бог я просвещавал и вразумявал със Своята благодат, започнала да достига до познание на истината. Гледайки през прозореца към небето и небесните светила, чрез създанията познавала Създателя и като се убедила в безчувствеността и пустотата на бездушните идоли, не искала да им принася кадене и да им се покланя, но гледала на изток, към небесната висота, въздишала и плачела, казвайки сама на себе си:

- Докога сърцето на хората ще бъде затъмнено, докога ще остава помрачен техният неразумен ум, който не се обръща към Господа Бога, сътворил небето и земята и украсил ги с такава забележима за очите красота?

Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, тя се удостоила с посещение от Божията милост: защото й се явил Господен ангел, осенил я с кръстното знамение, нарекъл я Христова невеста, поучил я в съвършенство в Богопознанието, и й възвестил за подвизите на страданието, именно, че за Единия Бог в Троица тя ще бъде изтезавана от трима мъчители.

Тя до такава степен се погнусила от езическите вярвания в несъществуващите богове, че веднъж, в порив на свещена ревност към истината, счупила домашните сребърни и златни идоли и ги хвърлила през прозореца. От тази нейна постъпка баща и люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в истинския Бог.

Майка и със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си в Христа. Баща и пък я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Поразени от това, мнозина езичници обърнали душите си към Бога, когото Христина изповядвала. Баща и умрял внезапно през нощта, когато измъчената Христина по негова заповед била хвърлена в тъмница. Управителите Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-после като видял безуспешността на всички старания да я склонят да се отрече от Христа, Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина.

Войници я проболи с копията си. Това станало около 300 г. в царуването на Диоклетиан. Един от родствениците на Христина погребал нейното многострадално тяло. Иосиф Песнописец (IX в.) написал в чест на великомъченица Христина канон, в кондака на който се говори за нейните св. мощи, които източвали изцеление.

Днес имен ден празнуват всички с името Христина, Християн, Кристина, Кристин, Кристиян

c