Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Пациентите с Covid-19 в болницата в Добрич плащат само потребителска такса

РЗИ: Отказът на Здравната каса да сключи договор за финансиране лечението на Covid-19 в болницата няма касателство към пациентите

Всички пациенти, които се настаняват за лечение в Ковид-сектора на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добричq заплащат единствено потребителска такса, каквато се заплаща и при лечение в което и да е отделение на болницата. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във връзка с повишения обществен интерес и изразените притеснения за състоянието на МБАЛ, както и изразената позиция от Районната здравноосигурителна каса относно финансирането на клинична пътека за лечение на пациенти с коронавирус инфекция. Д-р Ангелова поясни, че това са отношения, касаещи здравна каса и болницата и нямат касателство към пациентите.

„Всички пациенти, поставени на домашно лечение и изолация, заплащат сами лекарствата си, както е при случаи на грипни епидемии, когато личният лекар или специалист е изписал терапия”, обясни още директорът на РЗИ.

Тя за пореден път обръща внимание и настоява за повече отговорност, тъй като капацитетът на Ковид-сектора е над две трети зает. „Заболяването се разпространява дифузно и неглижирането му води до ескалацията на регистрираните случаи. Капацитетната възможност на лечебната мрежа не е безкрайна и затова е важно да бъдем отговорни и дисциплинирани – да се спазва дистанция, дори и на открито, да се носят лични предпазни средства в закрити помещения и често да се мият ръцете, както и редовно да се извършва дезинфекция“, препоръчва д-р Ангелова.

c