Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

РИОСВ: Въздухът в Добрич не е замърсен от дима от сметището в Богдан

Петима представители на РИОСВ-Варна, трима общинари и хора от Пожарната са направили проверка в депото за неопасни отпадъци при село Богдан, което пламна в неделя и все още дими.

Инспекцията е извършена вчера между 18.30 и 21.30 часа, съобщи за Про Нюз Добрич зам.-кметът инж. Пенчо Керванов. Направен е оглед и замерване на въздуха, като в протокола е записано, че не са задействани индикаторите и няма наднормено замърсяване.

Про Нюз Добрич отправи запитване до РИОСВ с искане да ни бъдат предоставени пълните резултати от проверката.

Няколко екипа на Пожарната гасят днес локални участъци, в които няма горене, а само димене. Гасенето се извършва с моторни пръскачки, предоставени от общината. На място има и цистерна с вода на сметопочистващата фирма. Работници на Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ също се включват, като разхвърлят пръст.

Сметището се намира на общински терен. По думите на инж. Керванов, има изготвен проект за рекултивация и общината е кандидатствала няколко пъти за финансиране. Такова е отказано, тъй като приоритет на държавата били 15 опасни сметища на територията на страната.

Днес в община Добрич се подготвя писмо до МОСВ с искане депото да бъде включено в програмата за рекултивиране. Отделно властите ще поискат помощ от Постоянната комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет, ще се търсят и други възможности за обезопасяване на депото.

Инж. Керванов съобщи още, че общината има сключен договор за сметището с частна охранителна фирма, там има пропускателен режим и мястото е оградено.

Снимката е илюстративна 

c