Бизнес Здраве Общество

По-ниски приходи за МБАЛ в Добрич заради отказа на РЗОК да финансира пациенти с Covid-19

„Ще лекуваме пациентите, но няма да ни плащат достатъчно, защото нямаме инфекционист. Такова е тяхното последно виждане”. Така изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич д-р Светозар Байчев коментира отказа на Здравноосигурителната каса да бъде сключен договор/ анекс за клинична пътека за лечение на пациенти с установен коронавирус поради липсата на инфекционист.

Д-р Байчев посочи, че в страната има областни болници, които нямат инфекционисти на никакъв договор и изпълняват тази пътека. На тях ще им плащат по 1 200 лева, а на нас за същата работа – 600-800 лева, каза лекарят. „В Добрич нещата винаги стават много трудно. Много трудно се работи и със Здравноосигурителната каса, и с Регионалната здравна инспекция”, сподели директорът на МБАЛ.

Според д-р Байчев отказът за сключване на договор означава за болницата по-ниски приходи. Нищо не се печели от лечението на такива пациентите за това е по-добрият вариант е да се пренасочват към Варна когато се запълни капацитетът ни, каза още медикът.

На практика епидемиологичната обстановка се усложнява, за Добрич изпълнителният директор я определи като много лоша. По думите му на този етап все още има кой да лекува в болницата, но ако колегите му се откажат той не може по никакъв начин да ги задължи.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *