Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

23 юли – Световен ден на бабата

Казват, че когато едно дете се роди, се раждат и бабите. Те са като майките, но с много повече глазура.

Всички имаме спомен от баба – тази, която се е грижила за нас през ваканциите. И не само тогава. Прощавала ни е всички щуротии, който сме вършели, лекувала е раните ни и разбитите колене, пазела е тайните ни. Приготвяла ни е най-апетитните бабини ястия, чийто вкус помним цял живот. Показвала ни е как се меси погача, как се точат кори или се въртят палачинки. Тя ни е научила да плетем, но и за животинките в двора да се грижим. Не ни се е карала, когато закъснеем вечер, но е седяла будна докато не се приберем,  въпреки че сме минали двадесет или дори тридесет години.

И въпреки, че си имаме Бабинден в календара, си нямаме такъв, посветен лично за нашите баби. Ден, в който да им благодарим за безкористната любов и грижа.

Затова, в днешния Световнт ден на бабите, който се  отбелязва първо в САЩ и се нарича Georgeous, т.е. Ден на най-добрата баба, им казваме: „Благодаря! Благодаря, че ви има в живота ни!” 

А тези от тях, които вече не са сред нас, съм сигурна, че ни пазят и от отвъдното,  защото знаят, чевинаги ще ги обичаме и носим в сърцата си.

c