Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Засилени проверки в област Добрич заради увеличения брой заразени с Covid-19

Областният координационен щаб /ОКЩ/ напълно подкрепя изразеното безпокойство от страна на ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и също апелира да се спазват противоепидемичните мерки, наложени заради пандемията от Covid-19, съобщават от Областна администрация.

„Създаденият ОКЩ продължава своето действие и на територията на цялата област координира и контролира действията по спазване на разпоредените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки – посочва областният управител Красимир Кирилов. - Като председател на ОКЩ заявявам отговорно, че директорът на Регионална здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на щаба д-р Светла Ангелова още с възникването на заболяването издаде предписания на всички здравни заведения в областта, за да бъдат подготвени да оказват помощ на хората. В тази връзка държа да отбележа, че бяха проведени както заседания на ОКЩ,  в чийто състав има представители на редица институции, така и Медицински съвет в РЗИ, на който присъствах, заедно с ръководителите на здравни заведения в областта. Ръководителите на здравните заведения имат издадени указания и имат ангажимент да направят организация в лечебното заведение, което ръководят, така че във всеки един момент да могат да оказват помощ на гражданите, нуждаещи се от здравни грижи, в т. ч. и от обгрижване и лечение от най-новото заболяване – COVID-19”.

Областният управител посочва, че съгласно дадените му по закон правомощия е разпоредил и ежеседмично всички институции, имащи отношение към контрола по спазване на разпоредените мерки, представят отчети. С оглед спазване на мерките и ползвайки възможностите на технологиите, ОКЩ провежда оперативни заседания в онлайн среда, заяви Кирилов.

Съгласно правомощията на всяка една институция за миналата седмица е извършен следният контрол по спазване на противоепидемичните мерки:

РЗИ е проконтролирала 4 центъра за работа с деца, 17 места за настаняване, 32 плувни басейна, 1 СПА-център,  6 козметични и  фризьорски салона, 8 обекта за търговия с козметични продукти, 3 фитнес зали, 2 конферентни зали  и 2 гробищни парка, като не са установени несъответствия със здравните изисквания. Проверена е погребална агенция и транспортно средство за превоз на тленни останки относно спазване на  здравните изисквания и противоепидемични мерки във връзка с регистриран починал от  COVID-19. Общо проверените обекти от РЗИ на територията на областта са 85, от които 8 заведения за обществено хранене, 2 административни учреждения и 75 обекта с обществено предназначение. В резултат на контролната дейност са издадени едно предписание и е съставен един акт. Дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ е изпратила през изминалата седмица до всички лечебни и здравни заведения 7 писма с инструкции, заповеди, насоки за превенция и контрол на COVID-19 и заповеди на министъра на здравеопазването. Проследява се ежедневно наличностите на лични предпазни средства в лечебните заведения за болнична помощ. Ежедневно се изготвя за Министерството на здравеопазването справка за наличностите от лични предпазни средства и дезинфектанти в лечебните заведения. Продължава работата по граничния здравен контрол в разкритите временни звена на ГКПП Дуранкулак-Вама Веке и ГКПП-Кардам, като за периода от 13 до 17 юли. са приети 1354  декларации от пешеходци и шофьори (български и чужди граждани).

Областна дирекция „Безопасност на храните“ за периода е извършила общо 53 проверки на обекти за обществено хранене и за търговия на дребно, като са издадени три броя предписания за констатирани нарушения на въведените противоепидемични мерки.

Служители на Областната дирекция на МВР съвместно с дирекция „Обществено здраве“ извършиха проверка на 5 заведения, в които в дните 11 и 12 юли т. г. бяха организирани за провеждане празненства (сватби, балове и други) в  Добрич. При проверките е извършен превантивен контрол, направени са предписания относно стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

За отминалата седмица ОД на МВР е извършила 5342 проверки на лица на територията на областта, поставени под карантина и 914 проверки в търговски обекти. Община град Добрич съвместно със служители на Първо РУ за изминалата седмица са извършили 68 проверки в търговски обекти и обществен транспорт за носене на лични предпазни средства, покриващи носа и устата. Изготвени са 15 предупредителни протокола.

„Ситуацията по отношение разпространението на заболяването сред хората се следи непрекъснато и във всеки един момент отговорните институции имат готовност за реакция. За пореден път отправям апел към всеки един жител на областта – не подценявайте заболяването. Бъдете отговорни и запазете здравето и живота на Вашите близки. Избягвайте събиранията на големи групи, носете лични предпазни средства, покриващи устата и носа на обществени места. Спазвайте социална дистанция. Ограниченията, каквито и да са те, не са решение. Икономиката ни има нужда от здрави и работещи хора. Това зависи от нас самите“, призовава Красимир Кирилов и пожелава здраве на всички.

c