Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Сметището в село Богдан гори и обгазява Добрич във вечерните часове

От неделя – 19 юли, гори сметището на с. Богдан, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на РД „ПБЗН“ комисар Димитрин Димитров. Още в неделя екипи на Пожарната са предприели действия по гасене на пожара дотолкова, доколкото той да не се разпространи извън сметището и да се запали близката гора.

„Пожарът е бил овладян, но трябва да е ясно, че това сметище не се гаси с вода. То гори в дълбочина и трябва отгоре да се излеят едва ли не два язовира. В понеделник огънят отново е тръгнал към гората и отново гасихме. Нашите действия по гасене  са дотолкова да не излезе пожарът извън сметището. Вътре в него трябва да се използва техника, фадроми да го разровят и да го затрупат с пръст, за да може да спре да дими. Ние такава възможност нямаме, трябва да го направи стопанинът на сметището“, обясни комисар Димитров.

Причините за пожара към момента не са ясни. По думите на Димитров, възможно е огънят да е пламнал поради небрежност или някой нещо да е изхвърлил там. Възможно е и обаче сметището да се е самозапалило, тъй като в биологичните отпадъци протичат гнилостни процеси, които повишават температурата. Бутилки пък могат да играят ролята на лупа.

Вчера около 16 часа два противопожарни автомобила също са гасили, а по-късно следобед сметището се е възпламенило на второ място. Пожарът е ограничен, за да не засегне горските насаждения.

Силната миризма, за която много добричлии алармираха в социалната мрежа, вероятно обхваща града във вечерните часове заради промяната на посоката на вятъра. Мирише на изгоряла гума, бакелит, текстил, дунапрени и др. материали.

От Пожарната са говорили с кмета на Богдан да организира наблюдение на мястото.

c