Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Пътят на Леонардо да Винчи в изкуството представя изложба в „Двореца” в Балчик

Изложбата “Леонардо – благородният гений” бе официално открита днес в ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик от почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио. Тя е в рамките на Дните на Италия в културната институция и е посветена на 500-годишнината от смъртта на художника. Експонирана е под патронажа на Италианския културен институт в София.

Директорът на „Двореца” Жени Михайлова предаде чрез почетния консул своите благодарности на Негово Превъзходителство Стефано Балди – посланик на Република Италия в България, който е подготвил изложбата.

Антонио Таркуинио посочи, че експозицията е разказ за пътя на Леонардо да Винчи от първите му стъпки в изкуството като дете до постиженията му като художник, скулптор, архитект, анатом, изобретател. Той демонстрира как могат да бъдат разчетени с огледален образ "паролите" на инженерни проекти на Леонардо. Изложбата представя "Джокондата", съхранявания в Милано Атлантически кодекс - най-голямата сбирка от оригинални записки и рисунки на художника, неговия "Кодекс за полета на птиците", пазен в Кралската библиотека в Торино, таланта му на музикант, изучавал акустиката, много ескизи, бележки и текстове с внимание към анатомията и движенията и други.

В изложбата Леонардо да Винчи е представен като личност, която твори във всеки миг от живота си, която се съмнява и търси, която е изпълнена с любов и несекващ интерес към целия свят, която изобретява идеи и поставя основите на модерното мислене. Личност, която е един от основните модели за мисленето на съвременните творци, изследователи, учени и всички останали хора.

В Каменната зала на „Двореца” в “Леонардо – благородният гений”  са подредени 14 винилови платна. Изложбата може да бъде разгледана до 31 юли.

c