Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Обмислят запръстяване на сметището край Добрич, което гори четвърти ден

В Община Добрич се обмислят варианти за запръстяване на сметището край село Богдан, което гори вече четвърти ден. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, димът обгазява града във вечерните часове, а в социалната мрежа добричлии сигнализират, че в някои квартали се усеща силна миризма.

По-рано днес директорът на РД „ПБЗН“ комисар Димитрин Димитров обясни за медията ни, че още в неделя екипи на Пожарната са предприели действия по гасене на пожара дотолкова, доколкото той да не се разпространи извън сметището и да не се запали близката гора. По принцип обаче сметище не се гаси с вода, тъй като са нужни огромни количества, а чрез запръстяване.

„Пожарът е локализиран на територията на самото сметище, стремим се огънят да не излезе от обхвата му. Има отделни огнища, които са във вътрешността и доста дълбоко под повърхността на сметището, които тлеят. Достъпът до тях е много труден“, обясни за Про Нюз Добрич зам.-кметът инж. Пенчо Керванов.

Той посочи, че ситуацията е много специфична, тъй като насипите са доста големи и не се знае какво е положението отдолу – може да има пропадания и да е опасно при навлизане на верижна техника. Най-добрият вариант е да може пожарът да утихне и постепенно да се предприемат мерки, но при всички положения ще има запръстяване, за да могат да се задушат огнищата.  

По какъв начин ще се действа и с каква техника ще има яснота този следобед.

c