Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Кредитен длъжник - до 10 години, край с прехвърлянето на наследствен дълг

С единодушие от 87 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържали се, Народното събрание прие на първо четене допълнение в Закона за задълженията и договорите. Предложението бе внесено от ПГ на "Обединени патриоти". Одобрените промени предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност на частните задължения на физическите лица.

По този начин, хората, които не могат да покрият задълженията си, ще могат да започнат процедура по обявяване на фалит, а след изтичане на определения 10-годишен период, да се освободят от наличието на дълг.

Промяната няма да коригира в момента действащия режим за 3 и 5-годишна давност, като длъжниците ще могат да се възползват от нея.

Според вносителите, това не е в разрез с интересите на кредиторите, тъй като "срокът е достатъчно дълъг, за да могат да си съберат вземанията си ".

Според вносителите, към момента в страната има открити процедури за принудително събиране на задължения, които засягат над 600 000 български семейства.

"Ние имаме изпълнителни производства, които продължават повече от 10-15 години. Нещо повече - дългът, който е взело едно лице, се прехвърля понякога на неговите деца. Той понякога връща многократно повече, отколкото всъщност е взел. Съгласно нашите данни - над 600 000 са такива производства, които са дългогодишни и това са наистина стотици хиляди съдби. Нашето предложение е доста балансирано, тъй като срокът на тази абсолютна давност е 10 години."

Вносителите не виждат пречка, на следващ етап, текстът да бъде прецизиран чрез изключване на периода на 10-годишната давност, на времето в което се водят съдебни дела. Това заяви Искрен Веселинов - от ПГ на "Обединени патриоти".

c