Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес празнуват носещите чудни женски имена

Днес Православната църква почита паметта на Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалена

Имен ден празнуват  Магдалена, Магдалина, Магда, Мадлен, Мадлена, Миглена, Лина.

На 22 юли почитаме паметта на първата вестителка на Възкресението на Иисус – вярната и предана Мария Магдалина (Магдалена). Именно тя е избраната, пред която Иисус се появява за първи път след Възкресението. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”

Името на светицата произлиза от “Мангала” на иврит. Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (от “migdal” – колона) е град в Галилея, от който се смята, че е родом Мария Магдалина.

Според Православието, тази Мария  не е Мария от Витания - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус, с която я отъждествява католическата църква. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница ев. Лука  споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" . От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си".

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.

Православната църква тачи Мария Магдалена предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса, която се споменав а на няколко пъти в четирите Евангелия.

Евангелието на Йоан разказва как Мария отива сама до гробницата, поглежда вътре и казва, че са  отнесли Божието тяло. След което пита къде са го положили. И тогава чува глас, който я вика по име и познава Исус. Мария Магдалена е там, за да стане свидетел на случващото се чудо. 

Връзката между Исус и каещата се Мария винаги е била любопитна тема за разискване, но естеството й е изпълнено с предположения и догадки.

Множество теории отреждат на Мария Магдалена друга роля - на жената на Христос и майка на синовете му. Причина за това е древен текст, в който се казва: "Три Марии вървяха редом до Бога – майка му, сестра му и Мария Магдалена. Тази, която наричаха негова спътница, бе Мария Магдалена." За вярващите обаче, тези твърдения са светотатство.

Независимо от различията в трактовките за Магдалена, нейният образ години наред е вдъхновение за писатели, поети и художници. Освен в картините на средновековните художници, тя е била рисувана и от ренесансовите творци.

c