Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Деца от Тервел с пет първи награди от конкурс в Русия

Пет първи награди завоюваха възпитаници на Детска градина №2 „Здравец” в Тервел от конкурса „Малък гений”, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Диана Йорданова. Носители на отличията са Неждеб, Пембе, Гюляй, Серпил и Мехмед.

Йорданова обясни, че конкурсът е за деца на възраст от 3 до 7 години от цяла Русия. Малчугани от Тервел участват в него за трета година по покана на ДГ „Матрьошка” от град Коломна, Московска област, с която ДГ „Здравец” си сътрудничи. От догодина конкурсът ще е международен, тъй като още две държави – Полша и Унгария, са изявили желание техни деца да участват.

Идеята на конкурса е децата сами за изработят сувенири от природни и отпадъчни материали. Надпреварата има седем направления: „Работа от природни материали”, „Работа от раклата на баба”, „Морски дарове”, „Работа от хартия”, „Изработване на кукли”, „В космоса” и „Моята родина”. Всяко дете преминава през седем стъпки, като последната е изработване на авторска играчка, която я няма в магазините и не може да се закупи. Диана Йорданова посочи, че авторската награда се пуска за продажба в магазин в Москва. Журито, което оценява, е на много високо ниво. Ако прецени, че при изработката има намеса на учител или възрастен, сувенирът се отхвърля. 

Тази година в конкурса участваха 7 деца от Тервел с ръководители Добринка Цонева, Ивелина Димова и Диляна Колева. Те твориха в направление „Морски дарове”. Поради пандемията от коронавирус участниците ни бяха по-малко в сравнение с предни години, посочи директорът. М. г. малчуганите от Тервел спечелиха 12 първи награди и техни преподаватели посетиха Русия на връчването им. Заради коронавируса тази година наградите – позлатени купи, са изпратени в детската градина в Тервел. С дипломи за участие са отличени тримата ръководители.

c