Водещи новини - дясно Здраве Общество

При строги мерки погребват починалите от Covid-19 в Добрич

При спазването на строги противоепидемични мерки се погребват починалите от Covid-19 в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Общинското предприятие „Обреден дом” Румена Маринова. До момента са погребани четирима души, които изгубиха битката със заболяването.

Маринова обясни, че погребалната дейност в Гробищния парк в Добрич се осъществява по изискванията на Наредба №2 от 21.04.2011 година на Министерството на здравеопазването. На базата на нея се извършват и всички дейности, които изискват по-специфични видове погребения, като такива се считат на починалите лица от остри заразни заболявания, включително и Covid-19. За такъв вид заболявания се изисква покойниците да бъдат в плътно затворени полиетиленови пликове. Те се полагат в дървени козчези, които трябва да са облицовани от вътре с ламарина и преди полагането им да бъдат посипани с биоцид, разрешен за използване от Министерството на здравеопазването. Изискванията на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич се позовават на тази наредба и ние ги спазваме безусловно, посочи директорът на Обредния дом.

Тя подчерта, че погребалните фирми са изключително прецизни в организацията на погребалната дейност до пристигане в Гробищния парк. След това ангажиментът е изцяло на Общинското предприятие. За дейността е осигурена пълна екипировка на лицата, които са пряко заети. Осигурени са дезинфектанти, ръкавици, еднократни облекла за гробарите и за хората, участващи в погребенията. „Спазваме всички изисквания на РЗИ и им благодарим, че се отзовават на нашите въпроси, за да не разпространим заразата в града”, каза Маринова.

117 са общо положителните случаи на COVID-19 в област Добрич, починали са четирима

Директорът на Обредния дом обясни, че по време на погребенията дистанцията, която се спазва, е голяма. Впечатленията й са, че на четирите погребения на починали от Covid-19 са присъствали много малък брой близки, на някои дори не е имало такива. «Хората са отговорни и се ограничават в този момент, колкото и да е труден за тях», посочи Румена Маринова. Тя допълни, че се оставя и дистанция като време между погребенията, за да няма струпване на хора.    

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *