Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кметът на Каварна представи пред дипломати възможностите за туризъм в морската община

Възможностите за туризъм в община Каварна представи кметът Елена Балтаджиева на среща в курорта Слънчев бряг с представители на дипломатическия корпус. В срещата участваха министърът на туризма Николина Ангелкова и представители на регионални власти.

„Възможностите са разнообразни, като  туристите могат да избират от многобройните оферти на затворените туристически  комплекси, предлагащи практически всякакъв вид туристически услуги на най-съвременно ниво, до единичните къщи за гости, разположени в селата, които позволяват пълно уединение и запазване на социална дистанция.  Двете „крайности“  в туристическите  услуги, могат да бъдат усетени в рамките на община Каварна, като контрастът е привлекателен за всички гости на общината“, посочи Елена Балтаджиева.

В рамките на срещата бяха представени политиките и инициативите на Министерството на туризма за летен сезон 2020, в контекста на настоящата пандемия. Министър Ангелкова представи пред дипломатите направеното от българските институции, за да се насърчи туристопотокът на чуждестранни граждани към страната след извънредното положение, въведено в средата на март.

Обсъдени бяха и регионалният подход в промотирането за местата, слабо засегнати от коронавируса, като и сигурността като ключов фактор за туризма.

Лято 2020 е много различно. Безпрецедентната криза, обхванала целия свят, спря пътуванията и безусловно ще има тежки последици в туризма. Същевременно вече са налице признаци за постепенно възстановяване на сектора. От началото на активния летен сезон притокът на туристи се увеличава не само по Черноморието, а и във вътрешността на страната. Постепенно се възвръща доверието на туристите към пътуванията и в тази посока работим изключително активно, посочи министърът и допълни:

„От 16 юли България приема без карантина туристи от 46 държави, надяваме се от мярката да се възползват повече компании. До голяма степен обаче резултатите зависят от епидемичната обстановка в съответните държави и възможностите за пътуване през границите. Обсъждаме и регионален подход в промотирането за места, слабо засегнати от коронавируса.“ 

Дипломатите благодариха на Министерството на туризма и представителите на местните власти за положените усилия България да продължи да бъде предпочитано място за пътешествия, както и на хората от първа линия в борбата с пандемията. 

c