Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Илинден е! Днес почитаме Свети Пророк Илия!

Честит имен ден на Илия, Илиян, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илина, Лина!

На 20 юли Българската православна църква почита Свети Пророк Илия, който предрича идването на Иисус Христос. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, живял около 900 години преди Христа.

Когато Илия се е родил, баща му получил видение – внушителни мъже  го поздравили, повили бебето с огнени пелени  и го накърмели с пламък. Смутен, той разказал това на свещенниците в Йерусалим, а  те го успокоили с думите „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израелският народ с огън и меч”.

Наричат Свети Илия „пророк и предсказател на великите Божи дела”, „ангел в плът” и „предтеча на второто Христово пришествие” Той е единственият от всички светии, чиито живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне.

В българската традиця Св. Илия е почитан като господар на летните  небесни стихии - гръмотевиците и градушките.  Наричат го Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел. Свети Илия носи дъжд и влага.

Според народните поверия,  ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи. На този ден не се работи, а се отдадва почит на светията.

На Илинден не трябва и в морето да се влиза, защото то взема жертви - времето се обръща – почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Старите рибари казват, че на Илинден морето те обгръща с мъртва хватка.

Традицията повелява на този ден да се заколи курбан за здраве. Готви се най-старият петел, замесват се обредни хлябове, наречени „боговица” или „колач за свети Илия”. А след като семейството се събере около трапезата, най-възрастният я прикадява. 

При общоселска трапеза се коли курбан от бик, овен или вол, за да предпазят стопаните  реколтата си от градушка или суша.

Празник на Илинден имат кожухари, самарджии и фурнаджжии, чиито покровител е Свети пророк Илия.

Днес се отбелязват и 117 години от Илинденското-Преображенско въстание в България.

c