Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

COVID-19: Киселото зеле и млякото - ключ за ниската смъртност на Балканите

Киселото мляко е предпазило българите от коронавируса, твърди ново проучване, публикувано в списанието Clinical and Translational Allergy, цитирано от БГНЕС. Изследователите са работили върху откриване на връзката между смъртността на новия корона-вирус и хранителните специфичните хранителни особености между отделните нации.

Според учените, нациите, които консумират много кисело мляко или кефир - сред които са Гърция, България и Турция, до момента са регистрирали ниски нива на смъртност от COVID-19.

Осен ферментиралите млечни продукти, експертите считат, че хранителните съставки, съдържащи се в прясното и кисело зеле, могат да бъдат полезни в борбата с коронавируса, тъй като те понижават нивата на АСЕ 2 ензима, спомагащ на корона-вируса да зарази организма. Учените определят и двете балкански нации - Румъния и Турция, чието традиционно меню включва зеле (прясно и кисело).

Според европейските изследователи, консумацията на ферментирали храни би могла да обясни друга особеност - защо страни като Германия и Южна Корея, където тази храна е ключова част от менюто им, са с по-малко смъртни случаи по време на пандемията.

„Храната играе роля при имунната защита срещу COVID-19 и може да обясни някои от разликите, наблюдавани в епидемиологичната ситуация в европейските страни. Разбирането на тези различия и защитни фактори, какъвто е храната, е от решаващо значение и може да помогне за овладяване на такива епидемии. Сега промених начина си на хранене, ям сурово зеле три пъти седмично, кисело зеле веднъж седмично, йогурт за закуска и избирам кисели зеленчуци“, казва д-р Жан Бускет, професор от университета в Монпелие във Франция и бивш експерт на СЗО, който ръководи проучването.

Според световната здравна организация /СЗО/, в Германия има значително по-ниска смъртност, както и в Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Прибалтика, Финландия, България, Гърция и Румъния. Смъртността обаче е много по-висока в Белгия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Експертите твърдят, че храната може да се окаже ключова, в различната смъртност между нациите.

COVID-19 карта - смъртност в Европа / Институт "Джон Хопкинс"

В страни с ниска смъртност хората обикновено консумират големи количества ферментирали храни, като кисело зеле или млечни продукти. Тези храни са богати на антиоксиданти и се смята, че понижават нивата на ключов ензим, наречен АСЕ 2. Той е прикрепен към клетките в белите дробове, които СOVID-19 използва като входна точка в тялото.

Учените смятат, че ферментиралите храни могат да действат като естествен блокатор на вирусите.

„Установихме, че определена храна може да намали активността на АСЕ2. Например ферментиралите млечни продукти са признати за естествени инхибитори на АСЕ2. Коронавирусът се свързва с АСЕ2, причинявайки оксидативен стрес, възпалителни процеси и респираторни ефекти. Ферментиралите храни имат мощен антиоксидантен ефект и могат да предпазят от тежка форма на COVID-19“, заявява д-р Баскет.

c