Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

НАСИМО създаде най-мащабния портрет на Апостола у нас

“Той беше безстрашлив. Той беше готов сто пъти да умре на кръста Христов, да гори, кат Хуса или кат Симона за правдата свята да мре под триона.”

из ,,Епопея на Забравените''

Това написа Станислав Трифонов (НАСИМО) - авторът на най-големия създаван до момента портрет на Апостола у нас, в един от профилите си в социалните мрежи.

Огромното стенно пано с образа на Васил Левски се намира върху фасадата на ОУ "Васил Левски" в град Враца, създаден от НАСИМО.

"Бях поканен от училище ,,Васил Левски” във Враца, за да създам стенопис с лика на Апостола, който по уговорка трябваше да бъде с размер от няколко квадратни метра. Знаейки, че рождения му ден е само след няколко дни (18 юли - бел.ред.), реших да разпростра стенописа по дължината на цялата фасада, като така отдам своите почитания, както и направя подарък на училището и града.Крайният резултат се оказа най-мащабния портрет на апостола рисуван някога.Споделяйки това, аз не търся признание или благодарности, единствено се моля за зрънце от готовността за саможерва на тази светлинна душа да покълне и у нас, съвременните хора.✊"

За да бъде реализирана идеята на месните ентусиасти - за създаване на пано с образа на Апостола, са били нужни две години за окато бъдат събрани нужните за целта средства. Финансова подкрепа е оказана и от ръководството на учебното заведение, сподели пред NOVA неговият диреткор Румен Петков.

Изборът, автор на портрета да бъде именно Станислав Трифонов, бил направен заради неговия характерен почерк. Врачанци са станали свидетели на това как НАСИМО съчетава традиционната стенописна техника с модерни и нетрадиционни похвати, създавайки със спрей за графити, фасадни и акрилни бои образа на Васил Левски.

„Бях провокиран да направя портрет на Левски. Образът му се рисува трудно. Мислех доста често за жертвата, която е направил Левски”, разказа Станислав Трифонов.

Дори хората от квартала усетили размаха му и точно като на възрожденски художник му носили плодове и вода. Той пък също дал своето по възрожденски – вместо уговорените 24 квадрата стенопис направил като подарък още 16, за да се виждат отдалеч и ликът, и духът на Апостола.

За да успее да завърши навреме стенното пано за днешното събитие - 183-ата годишнина от рождението на Васил Левски, Трифонов работи по 10-12 часа при температури от над 30 градуса на открито.

https://www.facebook.com/nasimo.org/videos/733963380693801/
c