Водещи новини Общество

Като стюард Ангел Вълчев от Добрич сбъдна мечтата си да пътува до екзотични места (+снимки)

Ангел Вълчев e на 31 години, родом е от Добрич, но от доста време живее в София. Той е един от младите хора, които успяват да сбъднат мечтата си – да пътува до различни и далечни екзотични места. Това става благодарение на професията му стюард на самолет в “Райънеър”. Освен това младият мъж се изкачва и по професионалната стълбица – вече е старши стюард и заместник базов супервайзер в авиокомпанията.

В Добрич Ангел завършва Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в специалност „Хлебопроизводство и сладкарство”. След това учи „Маркетинг и управление на хотелиерството и туризма” във Висше училище по мениджмънт. Две години е по програма „Еразъм +” в Португалия, където усвоява тънкостите в бизнес туризма. Живее близо 10 години във Великобритания и се реализира успешно в сферата на туризма – работи в хотели и ресторанти в Манчестър и в Лийдс. Когато е в италиански ресторант в Лийдс се запознава с бившата си вече приятелка, която е стюардеса. Запалва се и той по професията и кандидатства в “Райънеър”. След като е одобрен преминава шестседмично обучение във Франкфурт в Германия и след това получава сертификат за „Боинг 737”, тъй като авиокомпанията му работи единствено и само с техни самолети. През септември 2016 година “Райънеър” обявява, че отваря база в София, Ангел е одобрен и се мести в столицата, където живее вече от почти 4 години.

Сейшели

Младият мъж разказва с много любов и вълнение за професията си. „По принцип летим от София до около 30 дестинации, предимно в Европа и в Африка. – Имаме много европейски дестинации – до Франция, Италия, Испания, Великобритания, Белгия и други. За Африка оперираме полети до Йордания, имаме и до Украйна”, споделя той. Допълва, че непрекъснато се добавят нови дестинации – в зависимост от сезона, от търсенето и предлагането.

Ангел обяснява, че работят пет дни на ранни смени и може да оперират до 4 полета на ден ако са по-кратки. Оперират и на по-късни полети пет дни – до Дъблин, Мадрид и други. След тези пет работни дни задължително имат по три почивни дни. „Почивките ни са фиксирани, никога не се менят. Това ни позволява да си планираме отпуска дори с година напред”, посочва младият мъж.

Бали

Стюардът споделя, че е посетил почти всички държави в Европа и от близо три години вече не пътува в Стария континент. Предпочита летни дестинации, тези, които имат плажове. Посещавал е Мавриций, Бали, Занзибар, Дубай, Сейшелите, Малдивите и други екзотични места. Предпочита ги, защото, по думите му, там има какво да се види. До тези по-далечните дестинации си организира екскурзия – комбинира трите си почивни дни с няколко от отпуска си. Признава, че най-много му харесва на Малдивите и остров Бали. „Планирам през септември отново да направя почивка с колеги на Малдивите. Привличат ме с хубавите плажове, с културата, с хотелите си, с многото острови, с храната. Там всичко е много красиво”, споделя Ангел.

Занзибар

Като дестинация България също е много привлекателна, категоричен е младият мъж. Наблюденията му са, че има доста туристи, които посещават страната ни, и то не само от Европа, но и от далечни държави. Имал е пътници, които идват у нас от далечни дестинации с прикачване в Европа с цел туризъм. През лятото предимно посещават морските ни курорти, но има и много англичани, които са си закупили къщи в България. През зимата пък са привлекателни ски курортите ни.

По отношение на коронавируса младият мъж споделя, че мерките в самолетите са изключително строги „Носенето на маски е задължително.  Този, който е без маска, не се допуска изобщо на територията на летището и след това на самолета. Всички екипажи са с маски и ръкавици. В санитарните помещения има противоепидемичен гел. Самолетите се дезинфекцират постоянно. Когато самолетът кацне от вечерни полети на летище София също се дезинфекцира по специални изисквания. Измерва се температурата на пътниците при влизане на летище София от граничните власти”, разказва стюардът.

Малдиви

Ангел с гордост говори за “Райънеър”, тя е най-голямата авиокомпания в Европа. Разказва, че има близо 500 самолета, около 2 000 излитащи полета на ден и оперира от около 84 бази в Европа. Младият мъж споделя, че много обича работата си, обича да пътува, да разглежда, да се запознава с различни култури и хора.

Най-важното условие на всяка една компания е стюардът да говори английски език, вторият е предимство, но не е задължителен, обяснява младият мъж. По думите му за тази професия човекът трябва да е много комуникативен, да не се притеснява, да е отворен. Според него стажът в сферата на продажбите, на хотелиерството също много помага, тъй като там се комуникира с хора.

Мавриций

Бъдещите планове на добричлията са да продължи да работи за авиокомпания “Райънеър”, тъй като условията са великолепни, заплащането за стюарди е добро. „Ходя на работа с усмивка и всеки един ден ми е все едно започвам отначало. Носи ми огромно удоволствие. Това е моята сбъдната мечта”, обяснява Ангел.

Акаба, Йордания
Follow Me:

Related Posts

  1. Ryanair says:

    Браво на момчето. Да оправи малко географията. Непростимо за стюард да казва: “За Африка оперираме полети до Йордания, имаме и до Украйна”. Нито едната от двете държави не е в Африка. Хаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *