Генерал Тошево Общество

Генерал Тошево отбеляза 183 години от рождението на Васил Левски

По повод 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски днес в Генерал Тошево бяха поднесени цветя пред паметника на героя. Така, макар и символично предвид противоепидемичните указания, кметският екип, начело с кмета Валентин Димитров, служители на Общинска администрация, образователни и културни институции, политически партии и признателни граждани отдадоха заслуженото пред Апостола на свободата.

 Васил Иванов Кунчев е роден в подбалканското градче Карлово. В много бедно семейство, в което твърде млад му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му. Много млад прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий. Но твърде бързо манастирът става тесен за него и го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения. Прескача най-успешно тренировъчната яма, всички са възхитени от лъвския му скок и започват да го наричат Левски.

Легендите и историческите данни разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че “Нашето дело зависи от нашите собствени усилия”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.