Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Честит празник на всички български спасители от Гражданска защита!

Днес е професионалният празник на българските спасители от Гражданска защита - хората, които са на 24-часово дежурство, за да реагират при всякакъв вид природни бедствия на територията на страната.

Това са хората, които спасяват хора и животни по време на наводнения, отводняват дворове и приземни етажи по време на обилни валежи, пътуват по селата с високопроходимата машина, за да доставят храна заради преспите и навяванията, изваждат катастрофирали пътници от колите и още, и още... Те са на линия в най-тежките за обществото моменти. Работят за опазване живота и здравето на хората, материалните ценности и околната среда при бедствия, аварии и катастрофи.

Гражданска защита като структурата съществува вече 84 години. Началото е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III. А днешният ден е утвърден с Решение № 95 на Министерския съвет от 22 март 1993 година. 

На 1 януари 2011 г. се създава Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, която обединява Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване".

Световният ден на гражданската защита (World Civil Defence Day) се отбелязва на първи март от  1990 г. и се празнува в страните - членки на ICDO

c