Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Шабла сведоха глави пред подвига на Апостола

183-та годишнина от рождението на Васил Левски бе отбелязана днес в Шабла. Присъстващите поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на великия българин в центъра на морския град в знак на преклонение пред подвига и саможертвата му.

След откриването на събитието водещите дадоха думата на проф. д-р Ивелин Аргиров Иванов – ръководител на катедра „Стара и средновековна история” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, който е от Шабла. Той изрази почитта – своята и на цяла България, пред делото на човека, направил „най-върховната саможертва, която може да се даде – тази за Родината“. Проф. Иванов изтъкна историческата роля на Васил Левски за организирането на Априлското въстание като причина за Руско-турската война и последвалото Освобождение на България. Представи, по думите му, „живия, истинския Левски“ с прочитане на спомени за Дякона на четници и негови съратници - Васил Николов, Иван Андонов, Никола Обретенов.

В изпълнение на водещите Ивайла и Христо пред паметника прозвучаха и откъси от одата „Левски“, част от вечната „Епопея на забравените“ на Иван Вазов, чийто юбилей бе честват по-рано през месеца в Общината.

Венци и цветя пред паметника положиха кметът на Шабла Мариян Жечев, представители на Общинския съвет, СУ „Асен Златаров“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шабла, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, НЧ „Зора 1894“ Шабла, Общински детски комплекс, граждани и гости на града.

c