Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

С живи картини НЧ „Български искрици” разказва за видни войводи от Добруджа

Народно читалище „Български искрици” в Добрич започва реализацията на новия си проект „Добруджански хайдути”, в който децата, техните родители и ръководителите на клубове ще представят в живи картини героичната съдба на забравени днес герои, хайдутували в Добруджа в тъмните векове на турското робство. На 19 юли ще бъде заснет първият епизод от поредицата видеоклипове, чрез които ще бъде разказано на съвременниците за подвизите и живота на изтъкнати хайдушки войводи, които в трудни времена не са преклонили глава и са се отказвали от личното си спокойствие, за да закрилят онеправданите и да се борят срещу поробителя.

 Чрез живите картини децата ще демонстрират какво са научили през изминалата читалищна година в клуба по практическа история „Възрожденска работилница”, ще покажат своите познания за хайдушкото движение в България и за най-видните му представители в Добруджа. Епизод първи ще разкаже историята на Димитър Калъчлията – легендарен народен закрилник, действал в цяла Източна България в средата на 19-и век. Живите картини ще бъдат заснети в автентичната атмосфера на АЕМО „Старият Добрич”. Изготвеният видеофилм ще бъде публикуван в социалните мрежи, дискове с него ще бъдат разпространени и в училищата на Добрич. Така разказите за славното минало на народа ни ще достигнат до максимално много съвременници – деца и възрастни.

През февруари 2020 г. бе заснета жива картина, разказваща историята за Петльовден. Филмът вече е монтиран и екипът на НЧ „Български искрици” започва разпространяването му.

Чрез клуба по практическа история и поредицата от възстановки на обичаи от българския обреден календар НЧ „Български искрици” възпитава децата в родолюбие, формира у тях национална гордост и самосъзнание, любов към българския бит, към традициите и историята на народа ни.

Театрализираната жива картина „Добруджански хайдути. Епизод 1 – Димитър Калъчлията” се реализира в рамките на спечелен от екипа на читалището проект „Жива история – обичаи и минало, традиции в съвремието”, финансиран от Община град Добрич по Програмата за подпомагане на граждански инициативи в полза на местната общност. Проектът се осъществява с изключителното съдействие на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция” с подкрепата на Регионалния исторически музей.

Заснемането на видеофилма ще започне в неделя, 19 юли от 14 ч. в АЕМО „Старият Добрич”. След приключване на снимките ще бъде направено официално закриване на читалищната година.

c