Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

РУО: Има масов недостиг на ученици в професионалните паралелки

Има масов недостиг на ученици в паралелките в професионалните гимназии, сочат резултатите след първото класиране за средните училища.

Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

Малко са тези класове, които са пълни, със записани по 26 деца. Минимумът за брой ученици в паралелка е 18, но много се борят за достигане на тази цифра. Повече яснота ще има след третото класиране, коментира Тошков.

Възможно е паралелка да отпадне още след първото класиране, когато случаят е безнадежден, заяви Жоро Тошков.

Така например в паралелката „работник в дървообработването“ в Обединено училище „П.Яворов“ в село Стефаново има само две класирани и записани деца. „Ще анализираме ситуацията – дали има резерви по другите общини, и ще се вземе решение дали паралелката да отпадне“, посочи Тошков.

Проблем има и с половинката от комбинираната паралелка в ПГ по механотехника и електротехника „М.В.Ломоносов“ в Добрич. В „мебелно производство“ е приет само един ученик и явно няма интерес към специалността. В другата половинка от паралелката – „електрически превозни средства“, са класирани 10 деца. „Ще сондираме мнение с училището и ако трябва ще пишем до министерството с искане цялата паралелка да стане с профил „електрически превозни средства“. Зависи и от самото училище, дали ще иска да задържи паралелката, ако има финансовата възможност, коментира Тошков.

c