Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

На 16 юли се почита паметта на Св. мъченица Юлия девица

На 16 юли Българската православна църква почита паметта на Св. мъченица Юлия девица.

Имен ден днес празнуват   Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли

Света Юлия била родена в Картаген и произхождала от знатно и християнско семейство. Тя получила християнско възпитание. Когато персийците покорили родното й място, те отвлекли много хора. Невръстната  Юлия също била сред пленните. Купил я  търговец-езичник от Сирия, който  дълго време се е опитвал да я убеди тя да се отрече от Христовата вяра и да стане едноверна с него. Юлия не се съгласила и той накрая приел това.

Веднъж търговецът отишъл на остров Корсика по работа, като взел със себе си и Юлия. Жителите на острова тогава чествали голям езически празник. Като видели, че Юлия не взема участие в поклонението на идолите и като узнали, че е християнка, я подложили на ужасни мъки. Разпнали я на кръст, където Юлия предала Богу душата си. Това станало през ІV век.

16 юли се свързва и с името на император Гай Юлий Цезар. Латинското название „юлиус" определя и месеца като посветен на Юлий Цезар (101-44 г. пр. Хр.).

На днешната дата имен ден празнуват всички с имена Юлия, Юлияна, Юлиян, Юлиана, Юлиан, Юлина, Юли.

Юлия е женски вариант на латинското име Юлий, което означава къдрокоса, с буйна къдрава коса.

Днес е и вторият ден от т.нар. Горещници. Дните от 15 до 17 юли се отбелязват в чест на огъня и за предпазване от огнената стихия. По стар стил и астрономически  горещниците се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.

Според народните поверия  през първия ден от този период старите българи са загасяли огъня в огнището и са го палили едва в последния ден от Горещниците.
 
Според народните поверия през Горещниците не се върши земеделска работа -  не се жъне, вършее, коси и копае, не се возят снопите и не се впряга кола. Жените  също не трябва да се занимават с домакински задължения. В противен случай ще пламнат пожари и реколтата ще изгори, както и дома. През тези дни земеделците отпочиват и гадаят за времето през зимните януари, февруари и март.Ако дните са слънчеви и горещи  - зимата ще е без сняг и виелици.

Според поверието, ако човек се изкъпе в топли минерални извори през тези дни, ще бъде здрав през цялата година.

В различните краища на България Горещниците са известни още с названията Чурлига, Пърлига и Огнена Марина.

c