Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Всички деца от ДГ №17 в Добрич са с отрицателни проби за Covid-19

Всички проби на малчуганите от Детска градина №17 „Първи юни” в Добрич са отрицателни, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Валентина Русева.

Припомняме, че детското заведение бе затворено със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова заради помощник-възпитател с Covid-19.

Русева обясни, че болният помощник-възпитател е обслужвал една от групите в детската градина. Всички деца от нея са изследвани. Проби са взети и на малчуганите от друга група, която влиза през същия вход.

Останалите групи в детската градина – общо четири, влизат приз друг вход. От тях са изследвани общо 17 деца, чиито родители са пожелали. На място в детската градина е пристигнала лаборатория от Варна, която е била настанена в странично помещение на детската градина. Инициативата е била на Община Добрич, която е заплатила и тестовете на децата.

Както Про Нюз Добрич писа, при изследване на персонала излязоха още две положителни за коронавирус резултата. Валентина Русева обясни, всички проби на педагогическия персонал са отрицателни, положителните са на двама от помощния персонал. Те са в добро състояние, нямат симптоми и са на домашно лечение. Добро е състоянието и на първия установен помощник-възпитател, който бе настанен в болницата в Добрич, но в последствие изписан.

„Ние сме много горди и удовлетворени, когато разбрахме, че сме опазили децата и те са здрави”, коментира Валентина Русева. Тя допълни, че са си направили извода, че короновирусът не идва от детската градина, а отвън, щом и децата, и учителите са здрави.

За по-голяма сигурност от РЗИ са решили да бъдат направени втори проби днес – на всички, чиито първи проби са отрицателни. Ако и те са отрицателни в понеделник вероятно детската градина ще бъде отворена, каза директорът.

Извършена е крайна дезинфекция на цялото детско заведение, тревните площи също са третирани. На помещението, в което са вземани проби на децата, е направена двойна дезинфекция.

c