Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Стартират плащанията за застраховане на реколтата от винено грозде

От 21 юли стартира изплащането на финансовата помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г.  Договорите с одобрените кандидати се подписват от 14 юли. Финансовата помощ по мярката се изплаща в срок от 5 работни дни от сключването на договор, съобщиха от пресслужбата на Дъжавен фонд "Земеделие".

От там припомнят, че приемът по мярката се проведе от 4 май до 30 юни 2020 г., като общата сума на подадените заявления е 290 хил. лв. От тях ДФ „Земеделие“ ще финансира процент, съобразно вида на покритите застрахователни рискове. До 60 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша) и други застрахователни рискове – загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. До 80 % от разходите за заплатените застрахователни премии е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша).

Най-често срещаните застрахователни рискове, включени в полиците на кандидатите, са градушка, буря и проливен дъжд. По-голяма част от гроздопроизводителите са избрали да застраховат реколтата си срещу природни бедствия и да получат до 80 % съфинансиране за заплатените застрахователни премии.

c