Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Международен екип с участието на Регионалния музей в Добрич създава маршрути за незрящи

Първият бюлетин по проект „Another way” /”По друг начин”/, в който партньор е Регионалният исторически музей в Добрич, вече е факт. Проектът е финансиран по програма „Еразъм +” и се осъществява от Средиземноморска асоциация за местно развитие (Бари, Италия). Останалите партньори са Асоциация “Las Ninas del Tul” (Гранада, Испания), Културна асоциация “Acpelia” (Писури, Кипър) и Италиански тифлотехнически център (Лече, Италия).

От края на м. г. участници от Италия, България, Испания и Кипър си сътрудничат за създаването и реализирането на маршрути, структурирани по метода “Another way”. Идеята е този метод да подпомогне незрящите при структурирането на сетивен път, като се използват всички сетива  освен зрението. Чрез допир, слух, вкус заобикалящата действителност се преразказва един вид чрез метафори и прилики и по този начин се улеснява възприемането на действителността. На този принцип се изграждат мултисензорни туристически маршрути за хора със зрителни увреждания, но също така достъпни и за зрящите.

Въпреки предизвикателствата, които постави COVID-19, успешно приключи първата стъпка от дейностите – тренировъчен модул „Друг начин – нов подход“. Над 40 участници с различни умения и квалификация бяха включени в обучителния процес, целящ да постави теоретичните основи при създаването на “Another way” маршрут.

В Италия, Испания, Кипър и България 4 екипа работиха упорито, за да усвоят инструментите за реализирането и практическото тестване на 3 маршрута по метода “Another way” в следващите месеци. Всяка работна група проучи детайлно своята територия, култура и идентичност, очерта специфичните характеристики и елементи, включи в работата си различни аромати, звуци, материали, храни. Всеки елемент се превърна в част от историята – история, изградена от сетивата.

снимка: pinimg.com

c