Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почина дългогодишен деец на културата в Тервел

Почина дългогодишният деец на културата в Тервел Русанка Димитрова, съобщават от Общината.

Русанка Димитрова е родена на 1 януари 1950 година с. Войниково. Тя завинаги свързва живота си с Тервел и тервелския край. Започва трудовата си кариера в читалищната библиотека в общинския град, след това е секретар на Народно читалище "Димитър Дончев-Доктора". Взема дейно участие в издателската работа и уреждането на първата етнографска сбирка в Тервел. Русанка Димитрова е един от учредителите на Пролетните празници за културата през 1975 година. С труда си участва в изграждането на Общинския музей, общинското радио, във възраждането на Добруджанския събор, в утвърждаването на конкурса за традиционна добруджанска песен "Калинка Вълчева", общинската ваканционна програма "Наше лято" и вестник "Тервел".

Повече от 20 години е завеждащ "Култура" в Общинската администрация. Тя е активен участник в самодейния театър и ансамбъла за народни песни и танци в Тервел, приятел на всички читалище в общината. За нея е водеща любовта към родния край. Тя бе истински родолюбец, добър, весел, помагащ човек, оптимист, верен приятел. Вечно търсещ положителното и доброто в хората.

През целия си съзнателен живот Русакна Димитрова се стремеше да обогатява творчески Тервел и общината, като остави незабравими следи в културния живот.

Кметът на Тервел инж. Симеон Симеонов изказва най-искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на Русанка Димитрова.  

c