Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Хотелиер от Кранево: Фалити в туризма, ако спешно не се отворят границите за рускоезичните летовници

Максимално бързо трябва да бъдат отворени границите с държави извън ЕС, които на практика гарантират оцеляването на голяма част от летния туризъм в България – това са Молдова, Украйна, Беларус, Русия. Това споделя в писмо до медиите Петко Петков от х-л „Кристел парк” в курортното селище Кранево. Пред Про Нюз Добрич той заяви, че изразява мнението и на други свои колеги от бранша в Кранево и Северното Черноморие.

„Тези държави генерират над милион туристи, които запълват не само активния сезон, но и неговите крила. Ако границите с тези държави бъдат затворени още две седмици, ще се стигне не само до масово затваряне на обекти и освобождаване на персонал, но и на фалити на хотели и невъзможност да подготовка на сезон 2021, колкото и условен и неясен да изглежда той в момента“, се посочва в писмото.

Там се казва, че най-рекламираната антикризисна мярка за работодателите – т. нар. 60/40 не действа за летния туризъм, тъй като няма хотелиер и ресторантьор, който да е наел персонал преди 13 март 2020 година – началото на извънредното положение в страната, каквото е едно от изискванията по мярката.

Апелът към политическото ръководство на страната, към ресорното министерство на туризма и лично към министър Ангелкова е да се вземат бързи мерки за безпрепятствено придвижване по въздух и суша на украинските, белоруските и руските туристи.

Браншът от своя страна поема ангажимент за стриктно спазване на санитарните изисквания и безупречен туристически продукт. „Само по този начин ще бъде спасен сектор, който расте вече 30 години и реално подобрява услугата си всяка година, генерира заетост и печалби и плаща данъци на държавата и общините. Това ще е и безплатната реклама на туристическа България, която иска да получи възможност да докаже, че обича и очаква своите туристи“, коментира Петков.

По думите му без рускоезичните туристи Българското Черноморие, поне засега, не може да оцелее. Петков смята, че един провален сезон може да нанесе удар в развитието на сектора за десетилетия напред. „Губят се пазари, туроператори, партньори и туристи, те се пренасочват към конкурентни дестинации, а връщането им е изключително трудно и става само с финансови компромиси и парични загуби“, подчертава той.

c