Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С „Хубавата Елена“ Двореца в Балчик откри спектаклите на открита сцена

Държавният културен институт „Двореца“ в Балчик откри летните спектакли на открита сцена край морето. С най-новата си премиера “Хубавата Елена” гостуваха солистите, хорът, оркестърът и балетът на Държавна опера Варна.

Режисьор на спектакъла е Светозар Донев, диригент – Стефан Бояджиев, хореограф – Анна Донева. Сценографията е дело на Иван Токаджиев, а костюмите – на Ана Мария Токаджиева. Диригент на хора е Цветан Крумов.

Това е е едно от най-известните произведения на френския композитор. Музиката е мелодична и изящна, а героите в действието пренасят булевардния френския хумор и парижки жаргон във времето на Троянската война. В него се съчетават насмешката към човешките и обществени нрави от края на X IXвек. Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 година в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах – спектакълът е игран последователно 700 пъти.

На откритата сцена на „Двореца“ предстоят галаспектакъл, музиката на Италия, както и балетна гала. Сезонът ще бъде закрит с мюзикъла Чаплин, който за първи път ще бъде представен на сцената на „Двореца“ на 25 август, съобщи директорът на културния център Жени Михайлова. Гостува Държавна опера Варна.  Мюзикълът „Чаплин“ е базиран на живота на Чарли Чаплин, известният филмов актьор, писател, продуцент и режисьор. Действието обхваща цялата му кариера и се разгръща от най-първото представление на Чаплин като дете в Лондон до трогателното присъждане на почетна награда на Филмовата академия през 1972 г. Шоуто представя пътя към славата на обичания актьор, както и хората, изиграли ключова роля в живота му като майка му Хана, по-големия брат Сидни, четвъртата му жена Уна О‘Нийл и журналистката Хеда Хопър. Мюзикълът проследява създаването на легендарните филми на Чаплин, включително „Детето“, „Цирк“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“, както и неговото трудно детство, стихиен любовен живот и страстни политически убеждения. Оригиналната музика от Кристофър Къртис включва песните „Look at All the People”, “Just Another Day in Hollywood” и “This Man”. „Чаплин“ разказва трогателната история на човека, който кара света да се смее чрез своя легендарен персонаж – „Скитникът“, но трудно намира щастието в собствения си живот.

c