Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Празник на Св. архангел Гавриил

Православната църква отбелязва два пъти в годината Събора на Свети Архангел Гавриил -  на 26 март и 13 юли. Св. Димитрий Ростовски предполага, че този богослужебен събор в негова чест се устройва на днешния ден, понеже празнуването му на 26 март се пада винаги в дните на Великия пост.

Архангел Гавриил е изобразяван в дясната ръка с фенер, в който горяла запалена свещ, а в лявата с огледало от зелен яспис, по което имало червени точки.  Среща се и с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева. Най-често е изобразяван на северните порти на иконостаса.

Името на Архангел  Гавриил означава  „крепост Божия”. Той е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин.  Църквата е установила тържество в чест на архистратиг Гавраил, наричано Събор, тоест събрание на вярващите в негова чест.

Свещеното Писание разкрива, че пред недостъпната Божия слава предстоят винаги седем ангела с най-висок чин, началници на ангелските князе. Гавриил е един от седемте, вторият след Михаил. Всичките седем са: Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил, Варахиил.

Ако някой попита защо Бог е изпратил при Пречистата Дева Гавриил, а не първия по чин свой ангел - Михаил, нека знае, че седемте висши ангели са равни по достойнство и Михаил е първи сред тях само по ред.

Бил изпратен Гавриил, понеже това съответства на служението му - да възвестява Божиите тайни. Той известил свети пророк Даниил за освобождението на Божия народ от вавилонски плен и за времето на пришествие на Месията. Той възвестил на свети Захарий раждането на  Йоан Предтеча  от неплодната му майка. Той наставлявал и свети пророк Мойсей в пустинята при писането на книгата "Битие", като му предавал Божието откровение за първите родове и години, започвайки от сътворението на света. Благочестивото предание свидетелства, че той благовестил на светите праведни Йоаким и Анна за зачатието на Пречистата Богородица и бил ангел пазител на пренепорочната Девица от самото й зачатие и раждане, носил й храна в Светая Светих. Ето защо той й благовестил и за зачатието на Божия Син.

Всеки от седемте ангела има свое специално предназначение. Михаил е победител над злите сили, Гавриил е вестител на Божиите тайни, Рафаил - целител на човешките недъзи, Уриил, като сияние на божествения огън, е просветител на помрачените, Салатиил е молитвеник, вечен застъпник пред Бога за хората, който ги подбужда да се молят, Йехудиил прославя Бога, той укрепя хората, които се трудят за слава Божия и ходатайства да бъдат възнаградени за подвизите си, Варахиил е носител на Божието благословение и ходатай, който измолва Божиите благодеяния.

Свети Гавриил принадлежи към най-високия серафимски чин и не взема участие в други, по-малко отговорни проявления на Божията воля, а бива изпращан да възвестява само най-великите тайни, каквато е била тайната за Боговъплъщението. Наречен е архангел поради радостното благовестие, което занесъл на Пречистата Дева и чрез което изпълнил с радост не само нея, но и всяко създание, както долно, земно, така и горно, небесно.

Според  народните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете.

c