Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Изложба за църквата в Самуилова България представя читалище "Йордан Йовков"

Любопитна нова изложба продължава доброто сътрудничество между Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ в Добрич и Регионалния академичен център на БАН. От днес всички жители и гости на града могат да разгледат експозицията „Църквата в Самуилова България - корени и наследство”, разположена във фоайето на читалището.

Изложбата е подготвена във връзка с националното честване на 1 000 години от смъртта на цар Самуил през 2014 година. Тя е изработена от сътрудниците на Кирило-Методиевския научен център към Българската академия на науките, със сътрудничеството на Научния архив на БАН, Националния археологически институт с музей при БАН и с подкрепата на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Целта е в изготвените петнадесет големи, луксозни рамкирани платна да бъдат представени богатството и спецификата на книжовните паметници, стенната живопис и архитектурата, характерни за Самуиловото царство. На преден план е изведена историята на Българската църква.

Експозицията „Църквата в Самуилова България - корени и наследство” ще гостува в Читалището през следващите няколко седмици и може да бъде разгледана всеки делничен от 9:00 до 17:30 часа.

c