Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

46 са войнишките паметници в община Добричка

46 са войнишките паметници на територията на община Добричка, разположени са в 33 населени места. Това съобщи пред журналисти кметът на Общината Соня Георгиева. 23 са паметните плочи, 21 – паметниците, има един мемориал край с. Козлодуйци и един монумент. Последният е между селата Опанец и Драганово и е във връзка със старши подофицер Драган Райков Узунов от Осми пехотен Приморски полк. В момента той е във военното гробище, очаква се неговата реставрация, за да бъде поставен на мястото между двете населени места.

Ние съдействаме и съвместно работим с Министерството на отбраната /МО/ относно финансирането за поддържането на войнишките паметници, посочи Георгиева. През 2019 година чрез комисията в Областна администрация МО е отпуснало за общината 3 283 лева целеви за реновиране и реставриране на войнишките паметници в Смолница и Драганово. Тази година общината е поискала допълнителни средства в размер на 1 600 лева за цялостната реставрация на монумента на Драган Узунов. Очакват се още 1 000 лева за войнишкия паметник между Бдинци и Вратарите.

Съвместно с Военно окръжие в Добрич планираме на 7 септември да се направи ежегодното поднасяне на цветя на мемориала край с. Козлодуйци, съобщи кметът. Проявата ще е посветена на 104 години от Добричката епопея и 140 години от създаването на военните окръжия в страната. Предвижда се възстановка да направи Военно-исторически клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”. На нея ще бъде оповестяван указа на княз Александър I Батенберг от 1880 година, който е свързан със създаването на военните окръжия. На честванията  ще бъде поканен оркестърът на Военноморските сили.

Днес на посещение в село Смолница е зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов. Той е придружен от Радослав Симеонов от Добрич – главен експерт „Военни паметници“ в Дирекция “Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО. Пред паметника на загиналите в Смолница ще бъде направено заснемане на част от филм от поредицата „Помни войната!”, посветен на Добричката епопея, чийто сценарист е Радослав Симеонов.

c