Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Препоръчват самоизолация на абитуриентите от област Добрич

Заради рязкото увеличение в броя на заразените с коронавирус през последните дни зрелостници, от Областни координационен щаб /ОКЩ/ препоръчаха самокарантиниране на абитуриентите с притеснителна симптоматика.         

Д-р Ангелова - директор на РЗИ Добрич заяви, че инспекцията уведомява по телефон всеки един от абитуриентите с потвърден положителен резултат за коронавирус.

Към момента се уведомяват лицата с взети проби до четвъртък (9 юли т.г.) включително.

„Поради натовареност на лабораторията взетите проби за изследване в петък миналата седмица очакваме да са готови на 13 юли, в ранния следобед, а тези, на които бяха взети проби в събота – се очаква резултатите им най-вероятно да излязат във вторник. Всички с отрицателни резултати ще бъдат уведомени чрез ръководството на гимназията.

До излизане на резултатите от изследванията и получаване на информация препоръчваме на всички зрелостници, имащи някакви оплаквания, да се самокарантинират и ограничат контактите си“, препоръча д-р Ангелова.

От ОКЩ информираха, че добричкият заместник-кмет д-р Емилия Баева е уведомила за направените по желание на родителите 15 теста на деца, посещаващи ЦДГ №17. Всички те са с отрицателни резултати. Както вече бе съобщено по-рано през седмицата, всички резултати на изследваните деца от двете групи, обслужвани от заразения служител, също са отрицателни.

Областният управител и председател на ОКЩ и неговият секретар за пореден път отправят апел:

  • да се спазва социална дистанция
  • да се избягват преките контакти.
  • да не се пипат устата, носа, очите

Препоръчва се често миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите на работното място и у дома.

В затворени обществени пространства, както и в обществения транспорт личните предпазни средства – маска, шлем, шал и др., са задължителни.        

От ОКЩ отново обръщат внимание на собствениците/управителите на обекти за хранене и развлечения, че от 13.07.2020год. следва:

  • да реорганизират планираните при тях събития за до 30 лица, с необходимото отстояние между масите
  • да осигуряват дезинфекционни средства и да извършват дезинфекция след всеки клиент
  • да осигуряват на персонала си лични предпазни средства и да контролират носенето им по време на работа.

От ръководството на Координационния щаб предупредиха, че контролът по спазването на противоепидемичните мерки се засилва.

c