Водещи новини - дясно Здраве Общество

Препоръчват самоизолация на абитуриентите от област Добрич

Заради рязкото увеличение в броя на заразените с коронавирус през последните дни зрелостници, от Областни координационен щаб /ОКЩ/ препоръчаха самокарантиниране на абитуриентите с притеснителна симптоматика.         

Д-р Ангелова – директор на РЗИ Добрич заяви, че инспекцията уведомява по телефон всеки един от абитуриентите с потвърден положителен резултат за коронавирус.

Към момента се уведомяват лицата с взети проби до четвъртък (9 юли т.г.) включително.

„Поради натовареност на лабораторията взетите проби за изследване в петък миналата седмица очакваме да са готови на 13 юли, в ранния следобед, а тези, на които бяха взети проби в събота – се очаква резултатите им най-вероятно да излязат във вторник. Всички с отрицателни резултати ще бъдат уведомени чрез ръководството на гимназията.

До излизане на резултатите от изследванията и получаване на информация препоръчваме на всички зрелостници, имащи някакви оплаквания, да се самокарантинират и ограничат контактите си“, препоръча д-р Ангелова.

От ОКЩ информираха, че добричкият заместник-кмет д-р Емилия Баева е уведомила за направените по желание на родителите 15 теста на деца, посещаващи ЦДГ №17. Всички те са с отрицателни резултати. Както вече бе съобщено по-рано през седмицата, всички резултати на изследваните деца от двете групи, обслужвани от заразения служител, също са отрицателни.

Областният управител и председател на ОКЩ и неговият секретар за пореден път отправят апел:

  • да се спазва социална дистанция
  • да се избягват преките контакти.
  • да не се пипат устата, носа, очите

Препоръчва се често миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите на работното място и у дома.

В затворени обществени пространства, както и в обществения транспорт личните предпазни средства – маска, шлем, шал и др., са задължителни.        

От ОКЩ отново обръщат внимание на собствениците/управителите на обекти за хранене и развлечения, че от 13.07.2020год. следва:

  • да реорганизират планираните при тях събития за до 30 лица, с необходимото отстояние между масите
  • да осигуряват дезинфекционни средства и да извършват дезинфекция след всеки клиент
  • да осигуряват на персонала си лични предпазни средства и да контролират носенето им по време на работа.

От ръководството на Координационния щаб предупредиха, че контролът по спазването на противоепидемичните мерки се засилва.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.