Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Утвърдиха 12 иновативни училища в област Добрич за за учебната 2020/2021 година

В списъка на иновативните училища в Република България за учебната 2020/2021 година са включени 8 училища от град Добрич, 3 от Ген. Тошево и едно от Каварна, съобщава Областният информационен център.

Те са:

  • ОУ "Христо Смирненски" - Генерал Тошево
  • Професионална гимназия по земеделие "Тодор Рачински" - Генерал Тошево
  • СУ "Н. Й. Вапцаров" - Генерал Тошево
  • ОУ "Стефан Караджа" - Добрич
  • ЧПГТП "Райко Цончев" - Добрич
  • СУ "Димитър Талев" - Добрич
  • СУ "Любен Каравелов" - Добрич
  • ЧСУППЧЕМ "Леонардо да Винчи" - Добрич
  • ЧОУ "Мария Монтесори" - Добрич
  • ОУ "Христо Смирненски" - Добрич
  • СУ "Св. Климент Охридски" - Добрич
  • СУ "Стефан Караджа" - Каварна

В резултат на увеличаването броя на иновативните училища за учебната 2020/2021 година се очаква: разширяване и устойчивост на училищните иновации; създаване на добри модели училищни практики с възможност за мултиплициране в други училища със сходни предизвикателства, решения и идеи за промяна; създаване на иновативно пространство между училищата с общи цели, възможности и желание за обмен на нововъведения; създаване на мрежа от иновативни училища; усъвършенстване на нормативната уредба, отнасяща се до системата на училищното образование. Посредством определянето на 507 училища за иновативни се очаква да се създадат благоприятни условия за постигане на целта за повишаване качеството на образованието чрез иновации.

Списъкът е част от публикуван Проект на Решение на Министерския съвет за приемане на Списък на иновативните училища за учебната 2020/2021 година. Съгласно разпоредбата на чл. 38, ал. 6 и чл. 39, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), неспециализираните и специализираните училища могат да бъдат обявени за иновативни училища с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, при спазване на изискванията, определени в чл. 38, ал. 7 и в държавните образователни стандарти. Член 38, ал. 7 от ЗПУО дава възможност да се обявяват за иновативни училища, които извършват целенасочена, планирана и контролирана промяна, чрез въвеждане на иновативни практики, с които се решават организационни и съдържателни проблеми в образователния процес. Иновативните училища разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и/или съдържанието на обучението, организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и учебната среда, използват нови методи на преподаване, разработват по нов начин учебно съдържание, учебни програми и учебни планове. Въвеждането и обмяната на иновации в образованието са възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците могат да подобряват образователните си резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот и да развият креативното си мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство, нови учебни стратегии и др. Педагогическите специалисти получават възможности да анализират, експериментират и популяризират иновативните си практики и продукти.

c