Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Седмицата на чешката култура се провежда в „Двореца“-Балчик

Седмицата на чешката култура се провежда от 6 до 12 юли в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик.

„За четвърта поредна година в „Двореца“ в Балчик са поканени чешки артисти, художници, хора, които се занимават с приложни изкуства и музика, за да проведем отново Седмицата на чешката култура“, сподели пред журналисти директорът на културния институт Жени Михайлова.

Тя припомни, че между „Двореца“ и Средното училище за приложни изкуства и дизайн на стъкло в чешкия град Валашске Мезиржичи, съществува дългогодишно партньорство, започнало през 2012 година, когато децата бяха гости на училището по приложни изкуства в София и в „Двореца“ в Балчик.

„В следващите години ние сключихме дългогодишни договори за сътрудничество. Работят с различни материали и създават много красиви неща, които са вдъхновени от парковия комплекс, природата и всичко, което се намира в „Двореца“, претворени от таланта на децата“, каза Жени Михайлова.

Пластики от стъкло са изложени в галерия Тунела. Може да се види какво са сътворили учениците и учителите от училището във Валашске Мезиржичи. То е сътворено тук, изпечено в пещите в Чехия и сега се показва пред посетителите в Двореца, каза още директорът.

Програмата включва също концерт класическа музика – флейта, пиано, контрабас и кларинет, в изпълнение на квартет от семейство Пивоварчик.  Той ще се състои на 12 юли от 20 часа в Каменна зала на „Двореца“.

На 9 юли в Каменната зала бяха проведени безплатни прожекции на документалния филм за архитект Йосиф Шнитер. Той е заснет в резултат на сътрудничество между ученици от три европейски училища. Това са Средното училище за приложни изкуства и дизайн на стъкло в чешкия град Валашске Мезиржичи, Националната гимназия за кино и сценография в Пловдив и училището по изкуства Тренчин в Словакия. Филмът е създаден с финансиране от Европейския съюз. Художествени ръководители на проекта са Васко Власаков, Красимира Колчева и Катржина Хофманова. Лентата е направена в рамките на проект по програма на  „Еразъм+“ – „Чешката и словашката културно-артистична следа в България“ и е посветена на живота на чешкия архитект Йозеф Шнитер, който прекарва по-голямата част от живота си в Пловдив.

„Този филм показва отношението на чехите към България и въобще на българо-чешките отношения, които са започнали още след Освобождението на България“, посочи Жени Михайлова.

Йозеф Шнитер придава на Пловдив модерния му облик. Той създава първия градоустройствен план на града и проектира църкви, къщи, много училища и обществени сгради. Филмът се фокусира върху личността на Йозеф Шнитер. Правнучката на архитекта професор Мария Шнитер, която живее в Пловдив, придружава зрителя със своя разказ през целия филм.

Преподавателят в училището по стъкларство и ръководител на проекта Красимира Колчева разказа за създаването на лентата. „Чешките ученици с изключителен ентусиазъм работиха по този проект. Накрая се получи филм, който има качества на добър документален кратък филм“, каза Колчева.

Тя разказа, че чешкият архитект Йозеф Шнитер е човек с невероятен дух, който едва 23-24 годишен пристига в България с руската армия, участва в последната руско-турска война за освобождението на България. „След много перипетии се установява в Пловдив. Там става архитект и създава цялата модерна инфраструктура на град Пловдив, такъв, какъвто е. Всички негови сгради, които са не само в Пловдив, но и околностите на града, и досега изпълняват своята функция. През тези над 40 години живот в България става българин, получава гражданство, което той много високо цени. Той рискува живота си и при едно от наводненията на Пловдив той се разболява и умира в абсолютна бедност. Винаги е работил без пари. В редките случаи, когато са му плащали, той е връщал парите. Създава първия градоустройствен план и от един ориенталски град Пловдив става в модерен евроейски град. Никога не е правил компромиси в работата си“, разказа Красимира Колчева.

Тя подчерта, че екипът на филма се е съсредоточил върху неговия изключителен характер. „Това, което направи силно впечатление на нашите ученици, е, че такъв човек умира  в такава нищета и бедност, но неговото дело остава. Искахме да разберем какъв човек е той, как става българин, как поддържа връзката с Чехия“, каза още тя.

Филмът е бил представен във фестивала „Златния Ритон“, в извънсъстезателната програма. Седмицата на чешката култура даде възможност той да бъде видян и от посетителите в "Двореца" в Балчик.

c