Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Коктейл „Антивирус“ – новото предложение за горещите дни на ученици от ПГ по туризъм в Добрич

Младите бармани от Професионалната гимназия по туризъм „П.К.Яворов“ в Добрич имат специално предложение за летните дни, съобщи за Про Нюз Добрич директорката на учебното заведение Нели Апостолова. Това е коктейлът „Антивирус Лято 2020“.

В края на юни тази година учениците от клуба по интереси „Иновации в барманството“, с ръководител инж.Диана Иванова, имаха за задача да представят летен разхлаждащ  коктейл с имуностимулиращо действие, който всеки в домашни условия може да си приготви. „След едноседмични проби, крайният резултат е зашеметяващ и много освежаващ. Аз лично пробвах този еликсир и вече съм му запален фен“, казва директорката.

За съжаление, заради епидемичната обстановка тази година младите бармани не успяха да направят демонстрация пред добричлии за наученото през учебната година. Въпреки това коктейлът е факт, а съставките му бяха предоставени специално за медията ни.

И така, какво представлява напитката, кръстена „Коктейл Антивирус Лято 2020?

Всички съставки са с актуалното за сезона антивирусно и имуностимулиращо действие – това са лимон, джиндифил, бъз и босилек, а краставицата освежава и допълва перфектно вкуса.

Какви продукти са необходими за две дози "Антивирус":

  • -          фреш лимон - сок от  1 лимон
  • -          джиндър - 2 бр. резенчета от пресен джинджифил, леко пресовани
  • -          сироп от бял бъз - 50-100 мл /може да се замени с 2 супени лъжици мед/
  • -          краставица - 6 кръгчета, леко пресовани
  • -          6-8 листа от босилек, леко пресовани или накъсани

Прави се смес от тези съставки, която се разрежда с тоник или газирана вода, или студен билков чай. Добавя се лед и се сервира в големи, красиви чаши с декорация от краставица или лимон.

За пълнолетните почитатели на коктейлите може да се добави джин или водка.

Миналото лято учениците също имаха страхотно предложение за освежаваща напитка за горещите дни. Тогава те експериментираха с лавандула, защото етеричната култура се отглежда много в нашия район. Лавандуловата лимонада съдържа запарка от сушена лавандула, мед или захар, вода, фреш от лимон и екстракт от боровинки за цвят.

c