Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Техническа грешка едва не лиши от шини за крачетата дете с ДЦП от Добрич

Техническа грешка в системата на „Социално подпомагане” в Добрич едва не лиши дете с Детска церебрална парализа /ДЦП/ от полагащите му се нови шини за крачетата. За случая разказа за Про Нюз Добрич майка му Мирослава Димитрова.

Тя сподели, че има двама близнаци – момчета на по 13 години. Едното от тях, Дамян, зарази заболяването си ДЦП ползва ортези. „Това са шини, които наподобяват пластмасов чорап, отразян отпред. Те помагат за правилната позиция, в неговия случай, на глезен и стъпало”, обясни майката. По думите й Дамян е претърпял поредната си девета ортопедична операция – на тазобедрените стави. След нея не се движи, не стъпва на крачетата си за определен период от време, за да могат костите да зараснат добре. Като не стъпва на крачетата си мускулите на ходилата и глезените се изкривяват, скъсяват се, защото не се ползват, въпреки провежданата рехабилитация. „Шините се ползват за това – да не се изкривят и да стоят в правилна позиция”, допълни Мирослава.

Жената сподели, че всяка година на детето й се полагат нови шини, тъй като крачетата му растат и размерът се променя. Миналата седмица получила нужните документи от Варна, където се изработват шините, и посетила Дирекция „Социално подпомагане” в Добрич. Там получила отказ за получаване на документ за нови ортези, тъй като в системата излизало, че такива се полагат не след 12 месеца, а след 24. Мирослава се свързала с други майки, за да разбере дали е така. Оказало се че става дума за техническа грешка в системата. На следващия ден служители на „Социално подпомагане” намерили майката докато била с детето си на гимнастика във Второ ДКЦ, за да й връчат нужната декларация и да поправят грешката.

„Грешката се получава заради промяна в терминологията в наредбата - смята Мирослава. - Преди пишеше „ортеза за долен крайник за една година”, а сега - само „ортеза два броя”. Според мен в нашия случай трябва да пише чифт. Системата изписва 24 месеца, защото те въвеждат ортеза два броя, т. е. за нея това би значело, например, две леви, а не чифт, както трябва да бъде”.

Майката на Дамян посочи, че проблемът вече е решен. „Вчера си взех заповедта и ще ходим във Варна, за да ни направят нови шини. Там ще вземат отливки, после ще ги изработят и след около две седмици ще ги получим”, обясни Мирослава.

Става дума за техническа грешка, каза за Про Нюз Добрич и началникът на отдел в Дирекция „Социално подпомагане” Иванка Титова. Тя обясни, че колегата й вместо да вкара в системата поединично двете ортези, ги е вкарал заедно и за това излизат 24 месеца. Допълни, че това е първият им случай, в който дете получава шини и за двете си крачета. „Още в петък колегите са занесли заявление на майката. В понеделник направихме извънредно заседание на комисията и във вторник й е издадена заповедта”, каза още Титова.

c