Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Детската градина става задължителна и за 4-годишните

Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца - това решиха депутатите на първо четене днес.

Промените, залегнали в Закона за предучилищното и училищното образование, бяха внесени от Министерски съвет и предизвикаха сериозен дебат в пленарната зала.

Мотивите на законопроекта бяха представени от Таня Михайлова - заместник-министър на образованието и науката, която подчерта пред депутатите, че разширяването на обхвата на предучилищното образование е важно за езиковото, когнитивното и социалното развитие на децата.

Вносителите на промяната са категорични, че предложението е финансово обезпечено. Подкрепено е и с 3-годишна програма, включваща:

  • финансов ресурс в размер на 210 млн. лв., заложени в държавния бюджет за 2020 година
  • Заделени са средства и за изграждане на 70 нови детски градини с над 5 хил. места
  • Предвижда се и 3-годишен период, в който общините да се подготвят
    • за тази цел ежегодно ще се отпускат 12 млн. лв. за издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите

Според международните изследвания, по-високи резултати показват онези деца, включени по-продължително време в предучилищно образование. Проучване на МОН сред началните учители също потвърждава данните. Към момента обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и едва 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у родителите липсва отношение към образованието.

„Днес е поредният добър ден за образованието в този мандат!“, заяви по време на дебатите депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов, който изтъкна необходимостта държавата да осигури всички необходими условия за реализацията на тази промяна. Според него падането на възрастта за задължително предучилищно образование ще помогне за „по-спокойното и дълготрайно семейно планиране“, а мярката ще има и „демографски измерения“.

„Проблемът с недостига на места в детските градини, особено в големите градове, трябва да се реши в спешен порядък, защото това е неадекватност“, призова от своя страна народният представител от ДПС Ерол Мехмед. Той подчерта, че от партията му ще подкрепят законопроекта, но заяви, че в него „липсва темата за езика“, припомняйки отново тезата на ДПС за свободното изучаване на майчин език в училищата. От партията призоваха още да отпаднат напълно таксите за детските градини, защото „грижата за всички деца трябва да е еднаква“.

От БСП също повдигнаха въпроса дали държавата ще успее да се справи с това предизвикателство. „Имаме ли достатъчно подготвени учители и адаптирани учебни програми? Имаме ли гаранции за всички заинтересовани участници в процеса деца, родители и учители, че предлаганата мярка може да бъде приложена навсякъде?“, попита Евдокия Асенова.

Важна част от промените са свързани и със законовата регламентация на обучението в електронна среда. То ще може да се прилага за цял клас, за цяло училище и за отделни ученици, които по здравословни или други уважителни причини не могат да посещават училище за не повече от 30 учебни дни. Може да се прилага и като елемент на иновация в организацията в иновативните училища при съответните ограничения – не повече от 20 % от учебния план.

източник: БГНЕС / снимка: alamy.com

c