Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В Балчик за първи път ще се проведе фермерски пазар

Първи фермерски пазар ще се проведе в Балчик на 11 юли, съобщават организаторите от кооперация „Хранкооп“. „За чиста храна“ е девизът на малките производители, които ще посрещат клиенти в събота между 17.00 и 21.00 часа в началото на “Дамбата” в Балчик. 

Те ще предложат своята чиста продукция, отгледана без химически торове, без изкуствени консерванти и подобрители. Потребителите ще могат да се възползват от разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, продукти от краве, овче, козе мляко - сирена, кашкавали, кисело мляко, печива с квас, сладка и конфитюри, сокове и сиропи, ядки и сушени плодове, плодови вина, ръчно изработена керамика и други занаятчийски изделия от естествени материали.

Все повече общини в страната и Европа дават ход на създаване на фермерски пазари, с което се повишава културата на хранене на населението, възстановява се доверието между потребител и производител и се подпомага развитието на малките производители от регионите. Провеждането на регулярни фермерски пазари в курортните комплекси и градове допринася за популяризиране на добруджанската чиста храна сред туристите и за допълнителна привлекателност на тези места като туристическа дестинация, коментират организаторите.

Ежеседмичен фермерски пазар се провежда в Добрич от 2017 година, като през 2019 година инициативата беше доразвита с ежемесечни и празнични изложения “Вкусът на Добруджа” на централната пешеходна зона.

c