Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Проф. Киряков: Турските земеделци се чудят защо в България искаме високи добиви от пшеница, но не държим на качеството

Сортовете на ДЗИ се радват на голям интерес в южната ни съседка и регистрират добри добиви и качество

Сортовете пшеница на Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/ продължават да се радват на голям интерес в Турция, а някои от полетата в южната ни съседка в момента дават доста по-добри добиви от средните в България.

Селекционерът проф. Иван Киряков съобщи за Про Нюз Добрич, че контактува с фирмата „Tarar Tohum“, която има лицензия за разпространение на български сортове в Турция. По негова информация в Одринска Тракия добивите варират между 600 – 700 кг/дка и е възможно на отделни полета, които използват поливни технологии,  да са и по-високи. Фирмата използва четири сорта пшеница на ДЗИ – Енола, Аглика, Галатея и Северина, както и сорт ечемик. Основно залагат на Енола и Аглика. В южната ни съседка има сериозно производство от Енола, тъй като пшеницата от този сорт се харесва заради хлебопекарните й качества.

„Турците се чудят, защо в България искаме високи добиви, а не искаме никакво качество. Не могат да проумеят, защо при тях маржът в цената за тон между качествената и некачествената пшеница е 100-150 лева, а при нас маржът е 10 лева. Миналата година турски земеделци ми казаха -  на нас добив от 800 кг/дка не ни трябват, на нас са ни достатъчни 400-500 кг/дка, но ако качеството падне, този сорт повече няма да го погледнем“ - така проф. Киряков очерта разликата между практиките в България и Турция.

Професорът посочи, че още през 2015 година е предложил на земеделското министерство Селскостопанската академия да направи българско представителство в Турция, за да рекламираме и разпространяваме българските сортове пшеница, царевица, слънчоглед и други култури. Това обаче не се е случило.

За пореден път проф. Киряков призова родните производители да използват и български, и чужди сортове пшеница, като решат сами кои да има превес. По този начин добивите ще бъдат по-сигурни, независимо от метеорологичните условия.

c