Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Бридж фестът в Албена - празник на най-интелектуалния спорт

Международният бридж фестивал"Албена 2020" е вече в историята. В 38-годишната си история, преживял промяната на политическата система и тежките времена на прехода, тази година Фестивалът премина и през най-тежката ситуация в историята на българския туризъм и на българския спорт заради пандемията, коментират организаторите от Бридж клуб ''Албена".

Независимо от всичко, празник на бриджа за гостуващите в Албена български и румънски състезатели се получи. Домакинството на новопостроената конгресна зала"Перуника" бе оценено от всички гости като невиждано до сега не само в България, но и в целия свят. А мненията на европейските шампиони и медалисти Диян Данаилов, Стефан Скорчев, Иван Цончев, Влади Марашев, на шефовете на Румънската бридж федерация Мариус Джорджеску и Драгош Лесан и на десетките български топ състезатели не могат да останат без уважение.

В проведените четири едносесийни двойкови турнира, един двусесиен за смесени двойки, един блиц отборен и в двата основни тридневни форума - двойковия "Конгрес Албена" и открития отборен, се доказаха като майстори много известни състезатели. Това са Захари Захариев, Красимир Борисов и Камелия Балабанова /София/, Пламен Христов, Светла Ненова, Стефан Георгиев, Вичо Дечев, Даниела Инджиева /Варна/, Стефан и Драганка Георгиеви, Йордан Щерев, Станислав Недков /Добрич/.

Приятната изненада за всички бе двойката Валя и Васко Николови от Златица, която спечели убедително финала, а заедно с това стана и шампион на престижния „Конгрес Албена". Силно се представиха и домакините от Бридж клуб ''Албена" - Драганка и Стефан Георгиеви спечелиха двойковия турнир, част от симултантната верига на България, а с резултата си от 65,7% се оказаха на първо място и в цялата страна. Заедно с Милко Славов и Иван Александров /Варна/, те спечелиха и блиц отборния турнир и се наредиха на четвърто място в крайното класиране на много силния открит отборен турнир, като пред тях бяха отборите на настоящия и бившия държавен шампион на страната "Бридж+" и "Радков 2".

Сред участниците бяха и победителите от първия в света проведен Online бридж фестивал "Добрич 2020" Атанас Ангелов /Свиленград/ и Детелин Петров /Харманли, както и държавните отборни шампиони "Бридж+" /Захари Захариев, Иван Цончев, Влади Марашев и Ангел Ванчев, заместен от европейския шампион Диян Данаилов/, които спечелиха отборния турнир, а сега на Фестивала доказаха отново своята класа, печелейки най- престижното състезание -отборното.

Всички участници изказаха своята благодарност към домакините от ваканционно селище Албена за осигурените прекрасни условия за игра, настаняване и почивка и напуснаха комплекса в очакване на следващата изява, организирана от СК"Дама купа" отново със съдействието на "Албена"АД, този път във ваканционно селище "Приморско клуб" от 25 до 30 август.

c