Водещи новини - дясно Общество

Спалният вагон за Добрич се прикачва към нощния влак София – Г. Оряховица – Варна

Епидемията от коронавируса и наложените ограничения по време на извънредното положение удариха сериозно „БДЖ – Пътнически превози” (БДЖ-ПП). С около 60% е намалял броят на пътуващите с влакове в страната през първите 5 месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г., отчетоха от компанията по запитване на Economic.bg. Спадът изглежда още по-сериозен на фона на отчетения над 5% ръст на пътуващите с влак през януари и февруари 2020 г. спрямо същите два месеца на 2019 г.

„Сравнението на първите пет месеца на 2020 г. със същия период на предходната година няма да е коректно съпоставимо предвид ситуацията с въведеното извънредно положение и ограничаване на пътуванията, което неизбежно доведе до спад в броя на пътуващите“, коментираха от централата на БДЖ-ПП и допълниха: „От 13 май до момента се наблюдава поетапно завръщане на пътниците във влаковете”.

За завръщането на пътниците към влаковете допринася и услугата „пътуване в спален вагон“, която е удобна и поради това се предпочита от доста пътници. Движението на спалните вагони не е спирано дори и по време на извънредното положение между 13 март и 13 май, но рядко се използваше поради ограниченията за пътуване между областните градове. Поради въведените мерки срещу разпространението на COVID-19 спалните вагони се движат с ограничаване на до двама пътници в спална кабина, като изключение се прави единствено при пътуванията на семейства. Веднага след напускането на пътниците БДЖ-ПП предприема мерки по дезинфекциране на спалните вагони, като допълнително се третират всички контактни повърхности. Освен това всекидневно се почистват и дезинфекцират филтрите на климатичната система на вагоните – спални и пътнически, уверяват от жп превозвача.

От всичките 30 спални вагона, които БДЖ-ПП закупи преди години от Турция, 23 са годни за експлоатация, а останалите 7 чакат за ремонт поради различни проблеми, отчетоха от компанията. 16 спални вагона обслужват направленията София – Варна – София, София – Бургас – София и Пловдив – Варна – Пловдив.

Заради извършваните от НК „Железопътна инфраструктура“ мащабни ремонтни дейности по жп тунела „Козница“ по подбалканската линия е спряно движението на нощния влак между София и Варна. Поради това спалният вагон, който обслужва пътуващите за Добрич, се прикачва към композицията на нощния влак София – Г. Оряховица – Варна.

Според ръководството на БДЖ-ПП търсенето на услугата „пътуване във спален вагон“ е постоянно и особено през летния сезон е предпочитано средство за пътуване при семейна почивка“. Поради това през лятото местата в спалните вагони често се изчерпват 2-3 седмици преди самото пътуване, предупредиха от компанията.

Follow Me:

Related Posts

  1. понастоящем албенските вагони помежду столицата&повеляново са част от нощните варнасофия през сливен&карлово влакове,просто липсва част от коловозоразклонението (т.нар.жп стрелка) в отсечката девняразделна ползвана по времето когато нощните влакове добричсофия я ползваха,сега е наличен цялостен желез.път девняповеляново&разделна<- повеляново,живи&здрави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *