Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Филм за чешкия архитект, обновил Пловдив, предлага Двореца в Балчик

Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик се обогатява с още едно събитие, съобщиха от културния център. Безплатни прожекции на документалния филм за архитект Йосиф Шнитер ще се състоят от 9 до 17.30 часа на 9 юли в Каменната зала.

Документалният филм е заснет в резултат на сътрудничество между ученици от три европейски училища. Това са Средното училище за приложни изкуства и дизайн на стъкло в чешкия град Валашске Мезиржичи, Националната гимназия за кино и сценография в Пловдив и училището по изкуства Тренчин в Словакия. Филмът е създаден с финансиране от Европейския съюз.

Художествени ръководители на проекта са Васко Власаков, Красимира Колчева и Катржина Хофманова. Лентата е направена в рамките на проект по програма на  „Еразъм+“ - „Чешката и словашката културно-артистична следа в България“ и е посветена на живота на чешкия архитект Йозеф Шнитер, който прекарва по-голямата част от живота си в Пловдив.

Йозеф Шнитер придава на Пловдив модерния му облик. Той създава първия градоустройствен план на града и проектира църкви, къщи, много училища и обществени сгради. Филмът се фокусира върху личността на Йозеф Шнитер. Правнучката на архитекта професор Мария Шнитер, която живее в Пловдив, придружава зрителя със своя разказ през целия филм.

c